ЄБА прогнозує скорочення та виробництво експорту продукції птахівництва

0

Виробництво та експорт продукції птахівництва може скоротитися. 

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

На переконання експертів Комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації, така ситуація стане можливою, якщо в Україні найближчим часом не буде розблоковано процес державної реєстрації кокцидіостатиків. Адже наразі можливість їх застосування у тваринництві не врегульована в межах законодавства через відсутність встановлених максимальних рівнів залишків цих речовин у харчових продуктах тваринного походження.

З проханням вирішити цю проблему Асоціація звернулася у листі до Прем’єр-міністра України. Владнати це питання може ухвалення проєкту Наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Показників безпечності харчових продуктів «Максимальні межі (рівні) залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження», опублікованого 17 лютого на офіційному веб-сайті МОЗ. Уперше з аналогічним питанням представники Асоціації звертались до Кабміну ще у березні.

«Кокцидіостатики – лікувальні кормові добавки, які використовуються для профілактики захворювань при годівлі птиці. Без застосування цих кормових добавок ризик падіння (смерті) поголів’я птиці складає більше 80%. Вони переважно використовуються в промисловому птахівництві, де здоров’я птиці є критичним, оскільки падіж відбувається дуже масово і різко. Імпорт кокцидіостатиків припинився ще в травні місяці, їх виробництво наразі також неможливе через відсутність реєстрації, і ситуація з того часу тільки погіршується» – пояснюють у ЄБА.

Експерти Асоціації переконані, що подальші затримки у прийнятті згаданого проєкту Наказу МОЗ і розблокуванні процедури державної реєстрації та перереєстрації кокцидіостатиків можуть призвести до різкого скорочення поголів’я птиці в Україні. Це, у свою чергу, негативно відобразиться на виробництві та експорті продукції птахівництва.

«Сьогодні птахівничі підприємства вимушені шукати заміну технології, проте, зазначу, що цей процес займає близько шести місяців, протягом якого є значні ризики втрати всього поголів’я. До того ж, повністю замінити кокцидіостатики в промисловому птахівництві неможливо. Принаймні, в Україні і ЄС таких прикладів немає», – зазначив менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації Дмитро Кирилюк.