Закони щодо відкриття ринку землі в Україніна 90% відповідають його потребам – експерт

0

Внесені до законодавчих актів зміни для відкриття в Україні з 1 липня 2021 року ринку землі приблизно на 90% відповідають вимогам для його нормального функціонування.

Таку думку висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також експерт наголосив на необхідності прийняття низки підзаконних актів та усунення ряду проблем у даній сфері.

«Ніде взяти гроші на фінансування купівлі землі, немає контролю з боку відповідного органу державної влади – немає Мінагрополітики, ліквідовано обласні підрозділи Держгеокадастру, які безпосередньо визначають межі земельних ділянок», – сказав він.

Козаченко навів дані УАК про те, що існуючі інструменти для фінансування купівлі землі не можуть забезпечити навіть 15% загальної потреби українських аграріїв у позиках.

«Чому ліквідували обласні та районні відділення Держгеокадастру – органу, який дуже ретельно має контролювати кожен крок у сфері визначення меж ділянок, що продаватимуться? Ліквідували – і все, і немає пояснення чому», – задався запитання голова УАК.

Окрім цього, він указав на проблему існування рейдерських захоплень земельних ділянок, яка, на його думку, також лежить у площині визначення меж земельних ділянок.

«Найкращий варіант – усувати вищевказані проблеми та реалізовувати пілотний ринок землі в одній-двох областях на один рік. Побачити, що виникне багато нових проблем, зосередитися на їхній ліквідації, а потім запускати його по всій країні. Це було б швидко, прозоро, ефективно та корисно», – підсумував Леонід Козаченко.