Запаси соняшникової олії тиснутимуть на ціни нового врожаю – експерт

0

Запаси соняшникової олії й соняшнику, які можуть утворитися на ринку України, будуть чинити тиск на ціни нового врожаю.

Таку думку висловив генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, пише agroportal.ua.

«Виходячи з врожаю соняшнику минулого року та з огляду на 15-20% неврахованого врожаю в офіційній статистиці, аналітики «УкрАгроКонсалт» прогнозують, що потенціал експорту соняшникової олії в поточному сезоні становить 5,65 млн тонн. Це на 270 тис. тонн перевищує встановлені меморандумом обсяги експорту», – зазначив Феофілов.

Підписаним 19 квітня Мінекономіки і асоціацією «Укроліяпром» меморандумом встановлено граничні обсяги експорту соняшникової олії у 2020/2021 МР на рівні 5,38 млн тонн.

«По факту, це означає, що в кінці сезону в аграрному секторі може утворитися величезний запас і без різниці, у якій формі (сировина або олія). Це буде тиснути на ціни нового врожаю і стане головним фактором, який впливатиме на ціни і, відповідно, визначативе цінові параметри на ринку соняшнику та соняшникової олії», – переконаний експерт.

За його словами, форвардні контракти на рівні $ 500-550 за тонну на даний момент дешевші за поточні ціни.

«Але це відмінна ціна для того, щоб укладати форвардні контракти на майбутній урожай. Адже зростання рентабельності насіння призводить до розширення площ. За нашими оцінками, у 2021 році очікується рекордний урожай », – зазначив Сергій Феофілов.