Імпорт свинини склав майже 7,5 тис. тонн

0

За результатами першого кварталу 2021 року імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней склав 7,4 тис. тонн.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації свинарів України.

“Це втричі більше за обсяги надходження імпортної свинини у січні-березні 2020 року, проте практично дорівнює імпорту свинини за першу чверть 2019 року та відчутно поступається імпортній активності третього та четвертого кварталу минулого року” – йдеться в повідомленні.

При цьому зазначається, що більші обсяги імпорту не завадили ціні на живець в Україні в лютому 2021 року зростати. Водночас у квітні, незважаючи на позитивну динаміку внутрішніх цін закупівлі, що є головним чинником нарощування поставок із-за кордону, імпортна активність була мінімальною з початку року.

Це пояснюється тим, що через скорочення пропозиції після новорічних свят імпорт свинини не створив профіциту на внутрішньому ринку. Тоve позитивна цінова динаміка на свинину у квітні запізнилася на місяць у порівнянянні зі здороженням у країнах ЄС.

“При цьому, зміна цінової ситуації в країнах співдружності вплинула на «вхідні» ціни імпорту: середньозважена митна вартість імпортованої в березні свинини зросла до 1,97 $/кг проти 1,67 $/кг місяцем раніше. Тож активізації зовнішніх поставок не сталося, а ступінь впливу цього чинника на цінову динаміку внутрішнього ринку істотно знизився” – .додали в асоціації.