Ціни на ранні овочі відкритого ґрунту залишатимуться високими до початку літа

0

Ціни на ранні овочі відкритого ґрунту залишаться високими до початку літа. Причина – несприятливі кліматичні умови на півдні України і, як наслідок, часткова втрата врожаю.

Про це повідомляє прес-служба Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Зазначається, що в Миколаївській області під час зворотних заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30-40 %, а в деяких господарствах –  на 100%.

«З початку березня кілька разів на ґрунті температура опускалася до мінус 3-4°С, один раз до мінус 12°С. Тож не дивуйтеся, що ціни на редис та молоду капусту зараз настільки високі, – розповідає фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) в Херсонській області та ГО “Земля Таврії” Едуард Дембінов. – Торік у цей час оптова ціна редису становила 2 грн., і виробники масово викидали овочі в посадки біля ринку в Великих Копанях, а сьогодні редис оптом коштує 35-38 грн».

Експерт також повідомив, що на півдні України через дощову погоду, яка тримається вже кілька тижнів, досі не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Затримується на 2 тижні й посадка білої, червоної й ріпчастої цибулі.

«Вологість землі настільки висока, що трактор просто провалюється», – пояснив фахівець з розвитку плодоовочевого ринку. Так що врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Як кажуть плодоовочівники, на ціну вплине й підвищення тарифів на електроенергію, так як всі види упаковки стануть дорожчими: сітки, ящики, коробки. Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали й насіння, добрива, ПММ. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10-15 грн. і становлять 45-50 грн. за годину.

Більше того, за словами Едуарда Дембінова, фермери Херсонщини цього року скоротили площі під овочевими культурами в середньому вдвічі.