Вартість пшениці в портах знизилася до показників вересня

0

Ціни попиту на пшеницю в глибоководних портах України знизилися до показників середини вересня 2020 року.

Про це повідомляють в інформаційному агенстві “АПК-Інформ”.

«Це викликано тривалим і стрімким здешевленням пшениці на базисі FOB на тлі аналогічної динаміки на російському ринку, сприятливих погодних умов у ключових країнах-виробниках пшениці (у т.ч. в ЄС і Причорномор’ї), а також перспектив високого світового виробництва зернової в поточному році. Також цьому сприяла кон’юнктура світового ринку, де, незважаючи на високу волатильність, за підсумками торгових тижнів котирування знижуються другий період поспіль. Тиск чинили деяке збільшення продажів аграріями та стриманий попит трейдерів, багато з яких призупинили закупівлю пшениці через низький зовнішній попит, поступове наближення обсягів її експорту до узгодженого меморандумом граничного значення», – прокоментувала ситуацію керівниця відділу локальних ринків інформагенства Анна Танська.

Як зазначається, під впливом даних факторів ціни трейдерів на пшеницю 2 класу та фураж до 7 квітня знизилися до 6800-7300 і 6650-7150 грн/т СРТ-порт, що можна порівняти з показниками середини вересня. При цьому максимальні ціни на зерно озвучують лише трейдери, які потребують термінового покриття позицій за раніше укладеними договорами.

«Незважаючи на значне здешевлення української пшениці, істотного збільшення інтересу імпортерів до її закупівель поки не спостерігається. Багато з них очікують на подальше зниження цін або переключилися на зерно майбутнього врожаю. Втім, за результатами єгипетського тендера на імпорт пшениці врожаю-2021 причорноморська зернова виявилася досить конкурентоспроможною. Тим не менш, досить низький рівень цін посилив тиск на ринки», – підсумувала Анна Танська.