Україна збільшила поставки цибулі до Білорусі

0

Українські трейдери активізували експортні відвантаження цибулі в Білорусь. Причиною активізації відвантажень стало зростання пропозиції цибулі експортної якості на ринку України, адже багато овочівників засумнівалися в перспективі зростання ціни на продукцію до закінчення сезону.

Про це пише EastFruit.

«На ринку Білорусі ціни на цибулю ріпчасту в березні істотно підвищилися, що зробило експорт ще більш привабливим. Середня оптова ціна на цибулю в Білорусі минулого тижня наближалася до 0,27 $/кг, а в Україні становила 0,11−0,12 $/кг», — йдеться в повідомленні.

Ціни на цибулю в Україні істотно не змінюються з липня 2020 року, залишаючись найнижчими в регіоні. Площі під ранньою цибулею, зокрема під цибулею-сіянкою, залишаються високими, що свідчить про перспективи збереження високої пропозиції цибулі і в літній період.

«Поставки цибулі з України дозволили знизити ціни на ринку Білорусі і стабілізувати їх. Паралельно з цим знижуються ціни на цибулю і в Росії. При цьому, ціни на цибулю в Польщі зараз приблизно такі ж, як і в Росії, але нижчі, ніж ув Білорусі. Польська цибуля останнім часом переважно дорожчала», — зазначають аналітики.

Також, у результаті зростання експорту української цибулі в Білорусь, ціни на фрахт вантажного автотранспорту зросли. Оскільки імпорту картоплі з Білорусі зараз немає, вартість фрахту за маршрутом Херсон-Мінськ зросла до $1,2 тис.