Мінекономіки прогнозує високий рівень кінцевих запасів зерна в Україні

0

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відзначає зниження динаміки експорту зернових культур з країни і прогнозує досить високий рівень кінцевих запасів зерна за підсумками 2020/21 МР.

Про це заявив заступник голови відомства Тарас Висоцький у ході чергової робочої зустрічі з представниками аграрних асоціацій, повідомляє прес-служба міністерства.

«На сьогодні спостерігається деяке зниження темпів експорту зернових культур. Враховуючи таку динаміку, ми не перевершимо тих обсягів, які вказано в меморандумі, тому жодних ризиків щодо фізичної наявності пшениці та кукурудзи на українському ринку немає. Ми очікуємо, що темпи експорту буде вирівняно. Разом із тим, ми прогнозуємо досить високий рівень перехідних запасів на кінець поточного МР», – зазначив заступник міністра.

Висоцький уточнив, що міністерство прогнозує обсяг експорту українського зерна за підсумками поточного сезону на рівні 45,7 млн тонн, у т.ч. 17,5 млн тонн пшениці та 23,5 млн тонн кукурудзи. Раніше Мінекономіки оцінювало даний показник у 45,4 млн тонн.

За словами урядовця, згідно з оновленими даними Держстату України, загальний обсяг виробництва та експорту зернових і зернобобових культур у країні в 2020/21 МР оцінюється в майже 65 млн тонн.

Нагадаємо, відповідно до додатку до Меморандуму про узгодження позицій між учасниками ринку зерна на 2020/21 МР, визначено граничні обсяги експорту пшениці на рівні 17,5 млн тонн і 24 млн тонн кукурудзи. Станом на 29 березня, згідно з даними ДФС, Україна експортувала 34,8 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких 14,5 млн тонн пшениці, 15,9 млн тонн кукурудзи та 4,08 млн тонн ячменю.