Відсутність промислового виробництва часнику стимулює імпорт, який у 2020 році зріс на 34% в порівнянні з попереднім роком та склав 7,1 тис. тонн.
Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Найбільшим постачальником часнику на український ринок є Китай, на долю якого припадає 73% імпортних поставок.
Як вважають в УКАБ, це абсолютно закономірно, адже дана країна є безумовним лідером у світовому виробництві та експорті часнику. У 2019 році КНР продукувала 76% світового обсягу виробництва часнику та здійснила 70% світового експорту даного продукту.
“У той же час Україна займає 10-ту позицію у світовому рейтингу виробників часнику, виробивши 215 тис. тонн у 2019 році. Однак варто відмітити, що 99% обсягів виробництва зосереджені в домогосподарствах населення. Лише 1% виробляється дрібними виробниками, яким складно забезпечити сталі поставки в значних обсягах, наприклад, для мережевих супермаркетів. Це і спричиняє збільшення імпортних поставок часнику у відповідності з попитом, що зростає”, – пояснила аналіткиня асоціації Світлана Литвин.