Зеленський підписав закони щодо податкових стимулів для великих інвесторів

0

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення зміни до пункту 4 розділу ХХІ “Прикінцеві та перехідні положення “Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом нового обладнання (оснащення) та комплектуючих виробів до нього, що ввозяться для реалізації інвестиційного проекту зі значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору”.

Про це повідомила прес-служба офісу глави держави.

Відтепер оснащення та обладнання, яке ввозитиметься в Україну для реалізації інвестиційних проектів відповідно до Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями», до 1 січня 2035 року звільняється від оподаткування ввізним митом.

При цьому, зазначені податкові пільги надаються за умови, що ввезені товари виготовлені не раніше ніж за три роки до дати їх ввезення в Україну, а також не були у використанні.

Президент також підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, що реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями в Україні».

Відповідно до нього, тимчасово, до 1 січня 2035 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операції з ввезення в Україну оснащення (обладнання), комплектуючих виробів до нього, що ввозяться для реалізації інвестиційного проекту зі значними інвестиціями.

Крім цього, звільняються від оподаткування податком на прибуток підприємств інвестори, які є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями», за умови, що цей прибуток отримано в результаті виконання такого договору.

Звільнення від податку на прибуток передбачено після введення в експлуатацію об’єкта інвестиційного проекту протягом п’яти років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору.

Закон дозволяє органам місцевого самоврядування до 1 січня 2035 року зменшувати ставки земельного податку та орендної плати за землю державної та комунальної власності або звільняти від сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовуються в рамках реалізації інвестиційних проектів зі значними інвестиціями.