Досягнуті обсяги виробництва в ягідництві дозволяють робити оптимістичні прогнози. Водночас в Україні 35,9% від усього обсягу плодово-ягідної продукції складає імпорт, держава не допрацьовує в питанні захисту внутрішнього ринку.
Про це повідомив заступник керівника Головного управління з питань сталого розвитку Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Микола Брусенко, пише agroportal.ua.
«В Україні повинні вводитись обмежувальні заходи на імпорт ягід, щоб вітчизняний виробник мав сприятливі умови хоча б на внутрішньому ринку. Сподіваюсь, що необхідні аспекти будуть включені до Стратегії продовольчої безпеки, яка сьогодні розробляється урядом», — зазначив Микола Брусенко.
За словами президента асоціації «Ягідництво України» Ірини Кухтіної, виробникам ягідної продукції потрібно працювати над впровадженням екологічних технологій. Саме екологічність виробництва буде вирішальним фактором у експортній політиці найближчими роками.
«На державному рівні з’являються нові програми, які будуть спрямовані якраз на ці глобальні тенденції, також є варіанти зовнішнього фінансування. Треба міркувати про нові технології та екологічність виробництва», — наголосила Ірина Кухтіна.