Бізнес залучатимуть до формування державної політики розвитку підприємства в Україні

0

Уряд залучає бізнес до формування державної політики розвитку підприємства в Україні.

Про це в рамках форуму “Україна30”, присвяченого темі співпраці держави та бізнесу заради сталого розвитку, сказав Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

«Зробити Україну найкращою країною для розвитку підприємництва та інновацій – одне з ключових завдань Офісу Президента та нашого Уряду. Наше бачення базується на тому, що українські підприємці мають доступ до капіталу і знань, працюють у передбачуваному регуляторному середовищі, мають можливості створення та розвитку легального бізнесу на території України та виходу на інші ринки», – зазначив Міністр.

За його словами, уже розпочато процес утворення Офісу з питань малого та середнього бізнесу. Так, Урядом прийнято рішення про перейменування державної установи «Офіс з просування експорту України» на «Офіс розвитку підприємництва та експорту».  Таким чином, закладено підґрунтя для успішної координації програм підтримки та розвитку інфраструктури підприємництва.

Також урядовець нагадав, що Урядом було прийнято Національну економічну стратегію на період до 2030 року, яка містить такі надважливі вектори реалізації, як підприємництво та регуляторне середовище. Один з кроків, який хочуть здійснити в рамках стратегії, – це розвиток інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва в регіонах.

«Планується створення національної онлайн платформи Сталого підприємництва як єдиного вікна дистанційного доступу до інформації, фінансування, екосистеми та ринків з можливістю отримання необхідної оперативної онлайн підтримки, онлайн аплікації до програм. Платформа буде спрямована на розбудову потужної національної Екосистеми, що підкріплюється міцним партнерством всіх суб’єктів, які поділяють відповідальність за результат – держава, національні, регіональні та місцеві органи влади, підприємці та інвестори», – повідомив Ігор Петрашко.

Він відзначив, що ще одним важливим напрямом для підтримки розвитку підприємництва є підвищення для бізнесу доступу до фінансів, зокрема, через розширення програм доступного кредитування.

«Цього року ми хочемо розширити доступ до кредитів не тільки для малих і середніх підприємств, але й сприяти довгостроковому кредитуванню і розширити доступ до кредитування для середніх підприємств. Також планується запуск та розвиток механізму кредитних гарантій, альтернативного фінансування, зокрема факторингу в межах публічних закупівель», – розповів Петрашко.

Також приділять значну увагу створенню ефективного регуляторного середовища. Буде оптимізовано систему перевірок бізнесу – планується ухвалення нового закону про державний нагляд (контроль), який передбачатиме нові альтернативні інструменти, такі як добровільні страхування та аудит діяльності. Окрім того, передбачається створення єдиної електронної системи управління ризиками та оновлення методики з оцінки ефективності перевірок.