За останні 5 років виробництво цукру в Україні скоротилося у 2 рази

0

У 2020 році в Україні виробили 982 тис. тонн цукру, що на 34% нижче аналогічного показника минулого року та в 2 рази менше обсягів виробництва п’ятирічної давнини.

Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Причинами такого скорочення стали зменшення обсягів виробництва цукрового буряку в Україні та низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках.

“За попередніми оцінками Державного комітету статистики, у 2020 році було зібрано 8,3 млн тонн цукрового буряку, що 19% менше валового збору попереднього року. Скорочення відбулося в основному за рахунок зменшення посівних площ. Два попередні роки рівень рентабельності вирощування цукрового буряку був негативний, відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, що призвели до пізнього старту збору врожаю, в комбінації з недостатнім використанням пестицидів та агрохімікатів через обмеженість фінансових ресурсів знизили врожайність та цукристість буряків”, – прокоментувала аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.

Відповідно до даних FAO, починаючи з 2016 року світові ціни на цукор демонстрували поступове зниження до лютого 2020 року: за вказаний період ціна на цукор на світовому ринку впала аж на 48%. Причиною цьому була надлишкова пропозиція в комбінацією зі світовою тенденцією на здорове харчування зі зменшенням рівня споживання цукру.

“Подібна тенденція спостерігалася і в Україні. Але починаючи з лютого 2020 року, ціни на цукор починають зростати. Низька ціна в попередні роки скоротила обсяги виробництва не лише в Україні, а в ряді країн-виробників. Крім того, в останні місяці додатковим фактором росту ціни послугувало часткове перенаправлення Бразилією (основного світового експортера цукру) вирощеної цукрової тростини на виробництво етанолу на фоні зростання цін на нафту” – зазначають в асоціації.

Вироблений в Україні цукор йде на задоволення внутрішніх потреб та на експорт, але обидва ці канали реалізації в останні роки скоротилися. Відповідно до світової тенденції, що особливо характерно для розвинутих країн, в Україні також знижується споживання цукру. За останні 5 років рівень споживання цукру на 1 людину скоротилося на 19% і в 2019 році склало 28,8 кг на рік.

У 2020 році було експортовано 151 тис. т цукру, що 36% менше за аналогічний період 2019 року. Основними країнами-імпортерами українського цукру були Туреччина (17% експортної виручки), Узбекистан (11%) та Таджикистан (8%). За перші 2 місяці 2021 року, український експорт цукру практично відсутній, так як зменшена пропозиція призвела до зростання цін та зацікавленості виробників реалізувати продукцію саме на внутрішньому ринку.

Протягом останніх років Україна імпортувала мінімальну кількість цукру: на рівні 1-2 тис. тонн. Однак для уникнення дефіциту на внутрішньому ринку та стабілізації ціни Міністерство економіки розглядає варіант встановлення квоти на імпорт цукру-сирцю з цукрової тростини на рівні 260 тис. тонн на 2021 рік та вже приймає заявки на розподіл даної квоти.

“Зростання ціни на світовому ринку дає підстави сподіватися на відновлення обсягів виробництва цукру як для задоволення внутрішніх потреб, так і для відновлення експортних відвантажень відповідно до потреб світового ринку” – підсумували в УКАБ.