Товарообіг сільгосппродукцією між Україною та ЄС склав $10 млрд

0

У 2020 році обсяг взаємної торгівлі сільськогосподарською продукцією між Україною та Європейським союзом склав $10,2 млрд.

Такий показник озвучив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, повідомила прес-служба установи.

“Даний показник, хоч і не перевищив рекорду 2019 року в $10,6 млрд, але став другим результатом за час дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому позитивне сальдо за підсумками року склало $3,1 млрд”, – зазначив науковець.

Він уточнив, що головними європейськими партнерами в торгівлі сільгосппродукцією для України у 2020 році залишалися Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія, Франція, а також Великобританія і Бельгія. Вони створюють понад 80% сумарного вітчизняного торгового обороту агропродовольством з Європейським союзом.

За словами Пугачова, минулого року Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму близько $3,6 млрд, що на 13,4% більше в порвнянні з попереднім роком.

“В імпорті сільськогосподарської продукції в Україну з ЄС поки відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому виділяються кілька груп товарів. Зокрема, у 2020 році Україна закупила різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів закупили на $338 млн”, – зазначив вчений.

Він додав, що вперше за час Угоди про асоціацію відносно значну частку (7,9%) у вітчизняному імпорті зайняли молокопродукти – на суму $279 млн, у тому числі сирів на $207 млн.

Що стосується обсягів поставок на український ринок готових продуктів із зерна, то за підсумками року вони склали $209 млн.