УЗА підтримує закон щодо зниження ПДВ для операцій із зерном

0

Українська зернова асоціація підтримує зниження ПДВ для операцій із зерновими та олійними культурами з 20% до 14%, передбачене законом про внесення змін до Податкового кодексу України.

Таку заяву розповсюдила прес-служба УЗА, пише АПК-Інформ.

В асоціації вважають, що дане рішення позитивно вплине на зерновий ринок України, а також сприятиме детінізації та зменшить ризики для експортерів щодо повернення сум ПДВ.

На думку експертів УЗА, зниження ПДВ на зернові та олійні культури позитивно вплине й на ситуацію з бюджетом, і на ринок зерна та експорт. Зокрема, зменшення ПДВ на продукцію, яка займає левову частку експорту України, зменшить потребу держави у відшкодуванні сум податку експортерам із бюджету.

Окрім цього, зменшення податку знижує ризики експортерів з відшкодування ПДВ, оскільки зменшуються суми до відшкодування. Відповідно, ціна закупівлі у виробника може зрости через зменшення ризику, який закладався раніше у вигляді меншої ціни закупівлі продукції у виробника.

«Виробники зернових і олійних зменшать суму сплати ПДВ до бюджету, відповідно, в їхньому розпорядженні залишиться більше, оскільки вони фактично отримають більший податковий кредит і більше грошей залишиться в їхньому розпорядженні», – йдеться в повідомленні УЗА.

В асоціації також вважають, що з прийняттям цього закону тіньовим учасникам ринку стане менш вигідно здійснювати «скрутки» при формуванні податкового кредиту, надходження ПДВ до бюджету повинні зрости.

«УЗА завжди тісно співпрацювала з державними органами, зокрема ДФС, і тепер із ДПС, для боротьби з тіньовим ринком зерна та завжди висловлювала готовність брати участь у розробці відповідних механізмів. Зокрема, УЗА була одним з ініціаторів обговорення з іншими асоціаціями можливості зниження або повного скасування ПДВ для операцій із зерном і олійними. В результаті цих декількох років обговорень ми отримали зниження ПДВ на операції із зерном до 14%», – підсумували в повідомленні УЗА.