Співпраця з ЄС у контексті аграрної політики для нас дуже важлива – Петрашко

0

У рамках домовленостей сьомого засідання Ради асоціації Україна — Європейський Союз міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко провів відеорозмову з з Комісаром Європейської Комісії з питань сільського господарства Янушем Войцеховським.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Співпраця з Євросоюзом, а особливо в контексті аграрної політики, для нас є дуже важливою. За останні п’ять років ЄС став основним торговим партнером України на сільськогосподарському ринку – більше третини українського сільськогосподарського експорту надходить до держав-членів ЄС. Ми готові й надалі поглиблювати наші відносини, тим самим відкриваючи нові торговельно-економічні можливості для обох сторін”, – зазначив міністр.

У фокусі кооперації України та ЄС – оновлення Угоди про асоціацію, розвиток вільної торгівлі, збільшення тарифних квот, розвиток органічної продукції, ефективна політика в контексті глобальних змін клімату, забезпечення “зеленого курсу” та багато інших.

“З-поміж усіх завдань, які ми маємо реалізувати на виконання Угоди про асоціацію з ЄС, зобов’язання України в аграрній сфері складають 28%. Одним із найбільших – це сфера санітарних і фітосанітарних заходів (13 %). Станом на сьогодні загальний прогрес щодо наближення законодавства у цій сфері становить вже 55%”, – підкреслив Ігор Петрашко.

За його словами, серед євроінтеграційних законів, які були прийняті нещодавно, важливим є закон «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», що імплементує одразу 14 актів ЄС. Позитивним сигналом є також визнання еквівалентності в ЄС насіння зернових з України.  Крім того, Україна продовжує виконувати програму щодо досягнення цілей політики ЄС “Farm to Fork”.

Зі свого боку, Комісар Європейської Комісії з питань сільського господарства Януш Войцеховський висловив позитивне бачення у розвитку відносин між Україною та ЄС та запевнив у великих перспективах для обох сторін.