В Україні запустили проєкт «Належна бджільницька практика»

0

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у партнерстві з Інститутом тваринництва НААН та за підтримки міжнародної компанії «Сингента» запустили соціальний проєкт «Належна бджільницька практика» — Good Beekeeping Practice (GBP).

Про це на своій сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Мета проєкту — донести до всіх учасників процесу виробництва бджільницької продукції єдині правила*, які допоможуть захистити інтереси бджолярів і сільгоспвиробників, зробити обопільний бізнес успішним.

«Комунікація є одним із дієвих напрямків. Крім використання комунікації на базі органів місцевого самоврядування залучених державою, також є ряд комунікаційних платформ, де можна реєструватися, додавати інформацію, отримувати повідомлення про час внесення та тип ЗЗР, а також інформацію про фізичну наявність або перебування вуликів з бджолами на тій чи іншій території. На жаль, поки що недостатня кількість фермерів і бджолярів охоплені комунікацією для того, щоб мати ідеальний результат. Саме тому важливо продовжувати розвивати комунікацію, бо ще багато роботи попереду», — написав Тарас Висоцький.

Тож старт проєкту «Належна бджільницька практика» — це спосіб допомогти учасникам ринку замість звинувачень один одного вирішити їх проблеми за рахунок правильних агротехнічних правил та технологій і побудувати в Україні виробництво безпечної та якісної продукції у відповідності з нормами Європейського Союзу. Це встановлення діалогу між фермером та бджолярем, захист інтересів виробників, забезпечення здоров’я комах та навчання пасічників найкращим світовим практикам ведення прибуткового бізнесу.

«Ми орієнтуємося на три ключові напрямки, які будуть дієвими для уникнення масових втрат бджіл та організацію ефективної роботи українських пасік. Перший — підвищення кваліфікації бджолярів. Другий напрямок — побудова на окремій платформі системи взаємодії між бджолярами і фермерами. Третій — це контроль за виконанням тих чи інших норм, і притягнення до відповідальності в разі їх порушення», — підсумував заступник міністра.

*Інформація представлена практичними лекціями на YouTube-каналi проєкту.