Виробництво продукції тваринництва стало збитковим уперше за останні 13 років

0

На виробництві продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Тваринництво стало збитковим вперше з 2007 року.

Про це директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, передає прес-служба ННЦ.

На його думку, збитковість тваринництва торік стала поглибленням негативних тенденцій 2019 року, коли галузь одержала лише 0,1 млрд грн прибутків проти 5,3 млрд грн у 2018 році.

Найбільші збитки – 4,9 млрд грн, як і в 2019 році,  склалися на виробництві яєць, яке ще у 2018 було прибутковим.

“Однак якщо у 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок прибутків від молока та продукції вирощування свиней, то торік свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було меншим за приріст збитків від яєчної продукції” – пояснив науковець.

У минулому році прибутковим у тваринництві залишилось лише виробництво молока – 3,8 млрд грн. При цьому, збитки на вирощуванні великої рогатої худоби – майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, птиці – 0,35 млрд грн.

За словами вченого, збитки у тваринництві склалися під впливом випереджаючого зростання собівартості на 5,7%, тоді як виручка від реалізації продукції зросла лише на 0,7%. Ціни на продукцію вирощування птиці зменшилися торік на 10,4 %, на яйця – на 2,3%.

“Подолання збитковості тваринництва залежить переважно від зростання цін на тваринницьку продукцію. У першу чергу на яйця, ціни на які зменшилися проти 2018 року більш ніж на 25%. Водночас важливим чинником залишається підвищення продуктивності тварин і птиці, адже навіть минулорічне зростання цін на м’ясо великої рогатої худоби на 13,2% не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації” – підсумував Юрій Лупенко.