Через підвищення цін на буряк дорожчає морква

0

На цьому тижні на ринку коренеплодів в Україні намітилося зростання цін, повністю підтверджуючи прогнози галузевих аналітиків на другу половину поточного сезону.

Про це повідомляє EastFruit.

«Уперше за багато років ситуація в сегменті буряка є ключовим ціноутворюючим фактором на ринку, і ціни на моркву підтягуються саме завдяки подорожчанню в сегменті буряка» – йдеться в повідомленні.

З початку поточного тижня ціни на буряк в Україні зросли в середньому на 12% і нині становлять 4-6 грн/кг ($ 0,14-0,21/кг).  При цьому, українські фермери, у яких ще залишилися суттєві запаси моркви, також отримали можливість трохи підвищити ціни на свою продукцію, адже ринки буряка і моркви дуже взаємопов’язані.  Однак у попередні сезони провідною культурою в сегменті коренеплодів на українському ринку в більшості випадках виступала саме морква.

«Аналізуючи первинну інформацію отриману від українських фермерів навесні 2020 року під час підготовки щорічного дослідження «Плодоовочевий ринок України-2020: підсумки і прогнози на наступний сезон», ми прийшли до чіткого висновку, що тенденції скорочення площ під буряком і, як наслідок,  скорочення валового збору даної культури, сприятимуть підвищенню відпускних цін в даному сегменті в другій половині поточного сезону.  Згідно з нашими даними, восени 2020 року валовий збір буряків скоротився на 7% по відношенню до попереднього року.  У результаті фермери недобрали понад 50 тис. тонн даного овоча. При цьому, багато-хто вважає буряк найбільш нецікавою культурою борщового набору.  На нашу думку, даний факт не міг не відбитися на ринку, і вже сьогодні ми бачимо чіткі тенденції зростання цін на буряк. Це означає, що без імпортної продукції навесні 2021 року українському ринку не обійтися», – прокоментував ситуацію керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв .

Аналітики EastFruit відзначають, що сьогодні буряк в Україні надходить у продаж у середньому в 1,5 рази дорожче, ніж на початку лютого 2020 року.  При цьому, більшість фермерів планують і далі підвищувати ціни в даному сегменті, посилаючись на стрімке скорочення запасів даного коренеплоду в сховищах.