Обсяг імпорту сирів в Україну за 2020 рік виріс на 97% – до 4,8 тис. тонн. Загалом товарообіг у минулому році склав 210,4 млн$, що на 101,6 млн$ більше ніж у 2019.
Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Зазначається, що структуру імпорту сирів склали такі категорії як: інші сири – 56%; свіжі сири – 26%; плавлені сири – 13%; блакитні сири – 4,5%; сири терті або в порошку – 0,5%. Ріст обсягу імпорту, який пояснюється внутрішньою ціною на сировину, відбувся майже в кожній категорії.
У 2020 році значно зріс попит на рідкісні сорти сирів, зокрема:
- Гауда (Gouda) – ↑ у 3,4 рази (3 тис. тонн);
- Фета (Feta) – ↑ у 2,6 рази (0,75 тис. тонн);
- Чедер (Cheddar) -↑ у 2,5 рази (0,45 тис. тонн);
- Горгонзола (Gorgonzola) -↑ у 2,2 рази (0,17 тис. тонн);
- Едeм (Edam) -↑ у 2 рази (0,61 тис. тонн);
- Пармезан (ParmіgіanoReggіano) – ↑ у 1,7 рази (0,23 тис. тонн);
- Брі (Brіe) – ↑ у 1,5 рази (3,2 тис. тонн);
- Камамбер (Camembert) – ↑ у 1,5 рази (1,1 тис. тонн).
До ТОП-5 країн-експортерів сирів до України увійшли:
- Польща – 22,4 тис. тонн (48%);
- Німеччина – 9,2 тис. тонн (20%):
- Франція – 3,8 тис. тонн (8%);
- Нідерланди – 3,5 тис. тонн (7%);
- Італія – 1,9 тис. тонн (4%).
“Ситуація, яка склалася на ринку сирів в Україні, йде не на користь вітчизняним виробникам, оскільки їм складно конкурувати з імпортною продукцію з боку Європейського Союзу, програючи в ціні та якості. Намагаючись відновити в другій половині 2020 року виробництво сирів в Україні, наші виробники мусили максимально експортувати, так як на початку нового року продажі будуть слабкими. Рішення цієї проблеми може бути тільки одне – це розробити стратегію розвитку та надати державну підтримку для тваринництва, яке знаходиться не в найкращому становищі” – зазначають в УКАБ.