Зросли премії на високоолеїнову соняшникову олію

0

У січні на експортному ринку України фіксувалося зростання премій на високоолеїнову нерафіновану соняшникову олію.

Про це пише АПК-Інформ.

Данутенденцію пояснюють деяким збільшенням інтересу імпортерів до закупівель продукту, особливо партіями невеликих обсягів.

Протягом вказаного періоду премії на цей продукт зросли до 40-60 USD/т до ціни нерафінованої соняшникової олії, тоді як місяцем раніше зазначений показник варіювався в межах 10-20 USD/т.

Учасники ринку повідомляють, що на даний час премія на високоолеїнову соняшникову олію більшою мірою залежить від обсягів. Контейнерні партії торгуються з преміями до 60 USD/т, а балкові обсяги на базисі FOB – із більш низькою премією.

«З огляду на те, що з початку поточного сезону премії на високоолеїновий соняшник були мінімальними через істотне подорожчання класичної сировини, велика його частина реалізується як звичайний. Ця частина за підсумками сезону може скласти до 40% в обсязі виробництва високоолеїнового соняшнику, що є досить високим показником. При цьому, у разі поліпшення попиту на високоолеїнову продукцію може виникнути деякий дефіцит пропозиції, що виступить фактором підтримки для відновлення премій», – коментує ситуацію аналіткиня інформагенства «АПК-Інформ» Юлія Іваницька.