Кращий молодий агроном 2020

0

Ірина Корчагіна, конкурс «Кращий молодий агроном» (Україна)

28 жовтня цього року під час виставки «ІнтерАгро 2020» є Києві нагородили переможців конкурсу «Кращий молодий агроном 2020». Попри цьогорічні обмеження щодо проведення публічних заходів захід вийшов емоційним та яскравим.

Нинішнього року організатор конкурсу журнал Agroexpert та партнери перетнули 8-річну межу в його історії. Чотири абсолютних переможці у номінаціях «Селекція і насінництво», «Агрохімія і ґрунтознавство», «Захист рослин» і «Плодоовочівництво» отримали сьогодні сертифікати на професійно-ознайомчу подорож до Австрії та Бельгії, а найкращі у спецвідзнаках «Кращий молодий агроном. Соя» та «Кращий молодий агроном. Агроледі» – сертифікати на бізнес навчання та на зустріч із успішними жінками українського агробізнесу. Цього року кількість учасників була рекордною – 150 осіб.

У 2020 році конкурс підтримували компанії «КВС-Україна»; «РАЖТ-Семенс Україна»; Corteva Agrisciense; Belchim Crop Protection; «Saatbau Україна»; ДУНАЙ АГРО, Асоціація «Дунайська Соя»; професійна агрокомунікаційна платформа «СкаЖений Агроном». Під час нагородження більшість партнерів привітали переможців особисто, а деякі надіслали вітальні листи.

Поточний рік в умовах пандемії коронавірусної інфекції став випробуванням для всього світу щодо економіки та соціально-суспільних зав’язків. Спілкування та комунікації набули особливої цінності. Зважаючи на ці особливості організатор конкурсу журнал Agroexpert спільно із «СкаЖеним Агрономом» змінили формат практичної частини та провели її у віртуальному форматі під назвою «Польова online БОРНЯ кращих молодих агрономів 2020». Активність вийшла динамічною і отримала позитивні відгуки учасників. Молоді агрономи мали підготувати власну польову відео-відповідь на отримане питання та надіслати його на оцінювання. Переможців обирали голосуванням на Facebook-майданчику «СкаЖений Агроном». Вирішальною ж була саме теоретична частина, яка включала питання та прикладні задачі із всіх номінацій конкурсу.

Саме час познайомитися із переможцями та дізнатися, якими натхненними словами їх вітали партнери конкурсу.

Андрій Романович

Кращий молодий агроном 2020

Кращий молодий агроном 2020, номінація «Захист рослин», переможець «Польової online Борні кращих молодих агрономів 2020»

21 рік, навчається в магістратурі у Національному університеті водного господарства та природокористування (НУВГП) м. Рівне. Тут же минулого року отримав ступінь бакалавра за напрямом підготовки «Агрономія», професійна кваліфікація «Технолог з агрономії». Ще з дитинства юнак був прихильний до сільського господарства, любив спостерігати за роботою техніки в полі, за ростом та розвитком рослин. Тож майбутню професію обрав не вагаючись. Має дві улюблені культури: ріпак та цукровий буряк, адже вони досить складні у вирощуванні, потребують особливого догляду та відповідального ставлення. Про конкурс дізнався з журналу Agroexpert, який передплачує вже 6 років, слідкував за перебігом минулих років та історіями переможців різних років. «Важливо було перемогти, адже в університеті не одноразово брав участь у конкурсах та олімпіадах та отримував перемогу, а цей конкурс – це набагато вищий рівень. Це можливість довести для самого себе, що все можливо, потрібно лише багато працювати та вірити в свою перемогу», – запевнює молодий агроном. Найбільше Андрієві запам’яталося питання про підбір препарат для захисту посівів цукрового буряка від лободи.

Надалі Андрій планує продовжувати накопичувати знання та удосконалювати навички. Хотів би заснувати власне органічне господарство та працювати в міжнародній компанії в галузі біоенергетики.

Мірошніченко Юрій

Кращий молодий агроном 2020

Кращий молодий агроном, номінація «Селекція та насінництво»

26 років, менеджер ТОВ «Спектр Агро». В 2017 році закінчив магістратуру в  ХНАУ ім. В.В. Докучаєва та «Школу Топ Менежерів» від Visotsky Consulting Kiev. Ще зі школи йому подобались природа, біологія та хімія, було цікаво слідкувати за розвитком рослини. Тож рішення про вибір фаху та вишу в 11 класі було чітким.  Своєю улюбленою культурою Юрій називає озимий ріпак, бо у зоні вирощування, де працює юнак, ця культура потребує найбільше уваги. У минулому році фахівець супроводжував повністю технологію з вирощування ріпаку з нуля у одному із господарств, де отримали гідний результат. Взяти участь у конкурсі надихнувся історією переможця 2019 року Антона Палієнка, з яким познайомились під час професійної поїздки до Білорусі, якою, до слова, Антона нагородили за перемогу у конкурсі «Кращий молодий агроном».

«Конкурсі лишив дуже позитивні і хороші враження, – говорить Юрій, – Ідея створення цього конкурсу світла  і соціально відповідальна. Сільському господарству зараз не вистачає  робочих кадрів. Цей конкурс має підштовхувати молодь обирати саме цю галузь. Популяризація нашої нелегкої галузі важлива для економіки всієї України». Із питань у теоретичній частині Юрій виділив те, за яким потрібно було підготувати бізнес план саду сидрового типу.

У майбутньому себе бачить директором регіонального підрозділу «Спектр-Агро» або кантрі топ менеджером в мультинаціональній компанії.

Юрій Шаповалов

Кращий молодий агроном 2020

Кращий молодий агроном, номінація «Захист рослин»

30 років, працює агрономом в ПРАТ «Іскра» на Сумщині. У 2018 році закінчив Сумський національний аграрний університет за спеціальністю «Агрономія». Пояснюючи свій вибір фаху молодий агроном говорить: «Мене приваблює земля, процес вирощування культур та результати які потім отримуєш. Це галузь зі стрімким розвитком, ти маєш постійно рухатися вперед, щоб бути ефективним». Своєю улюбленою культурою називає озиму пшеницю, адже подобається вирощувати хліб. Не любить хвалитися особистими професійними здобутками, мовляв, постійно працює над тим, щоб бути кращим, але скромно зауважує, що цього року в господарстві, де працює, зібрали 50 ц/га проса. Допитливий переможець постійно навчається, крім семінарів та днів поля, приміром, проходить тренінги, як-от, у 2019 році здобув підвищення кваліфікації за навчальним курсом «Точне землеробство – ефективний інструмент сучасного агровиробництва».

Про конкурс «Кращий молодий агроном» дізнався з соцмереж, зацікавився і вирішив спробувати себе, коли почав працювати над завданнями вирішив, що якщо брати участь, то якісно виконувати і показати свої знання на повну. У конкурсі відзначає новий формат «Польової БОРНІ», який на його думку, дає можливість у повній мірі проаналізувати свої сильні і слабкі сторони. Із теоретичної частини виділив питання з вирощування ріпаку, оскільки цього року вперше вирощував цю культуру, тож вивчав теорію і порівнював з практичним станом у своєму господарстві.

Надалі Юрій планує розвиватися в обраному напрямку, напрацьовувати та впроваджувати нові технології господарювання, бачить себе керівником успішного підприємства у найближчому майбутньому.

Роман Федів

Кращий молодий агроном 2020

Кращий молодий агроном, номінація «Плодовочівництво»

26 років, регіональний представник Північного Регіону ТОВ «Хімагромаркетинг». Закінчив Національний університет біоресурсів і природокористування України із відзнакою у 2017 році, за спеціальністю агроном-дослідник. Агрономію обрав ще змалечку завдяки своєму батьку. Говорячи про улюблену культуру, зауважує, що обрати одну непросто: «Адже щойно намагаєшся виокремити одну, то шкода іншої, тому мені подобається вирощувати всі сільськогосподарські культури. Але як і для будь-якого агронома, найулюбленішою культурою є та, яка показує найвищу рентабельність у господарстві серед інших, наразі такими є кукурудза та соя».

Особистим професійним здобутком у агрономії вважає те, що вдається поєднувати роботу регіонального представника Північного Регіону ТОВ «Хімагромаркетинг» та бути головним агрономом невеличкого фермерського господарства, де найбільш цікаву врожайність мав у 2018 році: кукурудзи – 11,0 т/га та соя – 3,5 т/га.

У теоретичній частині найбільш запам’яталося завдання із розв’язанням задачі на біологічну врожайність сої. «Кожній людині, яка навчається або працює у аграрній сфері, взяти участь у наступному конкурсі «Кращий молодий агроном», адже це захоплива подорож, яка може відкрити для Вас нові двері у світі агрономії і перевірити свої навики та знання. Ніколи не дізнаєшся на що ти спроможний, якщо не намагатимешся прикладати до цього зусиль», – надихає своїм прикладом молодий агроном і не виключає, що після реалізації себе як висококласного професіонала може податися у аграрну політику та, можливо років через десять буде одним із кандидатів на посаду міністра аграрної політики.

Ольга Іванченко

Кращий молодий агроном 2020

Переможниця відзнаки «Кращий молодий агроном. АгроЛеді 2020»

30 років, працює заступником генерального директора у ТОВ «Агросс+».

Закінчила з відзнакою магістратуру в Дніпропетровському аграрному університеті в 2013р. за спеціальністю агроном-дослідник.

Говорячи про вибір агрономії як фаху Ольга розповідає, що зі своїм характером би не змогла працювати десь в офісі, постійно бути на одному місці. «Агро – це природа, свобода і велика відповідальність. Це не прсто робота, а спосіб мого життя», – констатує динамічна переможниця. Своєю улюбленою культурою називає ріпак озимий, адже в регіоні є однією з найскладніших культур у вирощуванні, тому, за її словами, з ним треба жити в полі, щоб отримати гарний результат. Про конкурс «Кращий молодий агроном» дізналася зі спільноти «СкаЖений Агроном» у Facebook. Заявку  подала,  щоб перевірити свої знання в агрономії. Перемога була важливою, щоб доказати собі, що спроможна на більше. Зауважує, що емоції та враження від конкурсу ні з чим не порівняти. «Хотілося б побільше таких конкурсів, адже участь в них – це розвиток, самовдосконалення, мотивація до нових знань! Було дуже багато хвилюючих моментів, як, наприклад, «Польова БОРНЯ»: спочатку переживаєш за себе, потім – вболіваєш за фіналістів».

Моє захоплення – стрільба зі спортивної зброї. Також, люблю подорожувати, багато читаю.

На сьогодні в мене з’являються думки щодо вступу до аспірантури. Також, в господарстві почали вдосконалювати технології вирощування сільськогосподарських культур, розширюємо сівозміну та плануємо запровадити полив.

Макаова БогданаКращий молодий агроном 2020

Переможниця відзнаки «Кращий молодий агроном. Соя 2020»

25 років, працює асистентом селекціонера у компанії «Лімагрейн Україна». Випускниця магістратури Полтавської державної аграрної академії 2017 року. Проходила підвищення кваліфікації закордоном: в дослідницькому інституті Джона Інесса в Англії та інституті Юліуса Кюна в Німеччині. В школі улюбленим предметом була біологія, завжди любила спостерігати за рослинами, їх ростом та розвитком. Остаточно зрозуміла, що хоче займатися лише сільським господарством після стажування закордоном. Улюбленою культурою є пшениця, оскільки вже декілька років займається дослідженнями на цій культурі. Також вважає, що для України пшениця сакральна культура, і без неї важко уявити сільське господарство нашої країни. Найбільше запам’яталося питання про розрахунок біологічної врожайності сої та про інкубаційний та латентний періоди в розвитку хвороб.

Богдана впевнена, що кожний молодий фахівець в агрономії повинен спробувати свої сили в конкурсі «Кращий молодий агроном». «Навіть якщо ти не впевнений у своєму досвіді чи знаннях, все одно необхідно спробувати, адже зрозумієш свої слабкі та сильні сторони», – переконана вона. У майбутньому хоче продовжувати професійну кар’єру в селекції та насінництві, розвивати насіннєвий ринок України, в умовах України створити конкурентно здатний сорт, який отримає реєстрацію в інших країнах.

Привітання представників компаній-партнерів

Олексій Іваненко, комерційний директор ТОВ «ДУНАЙ АГРО»

Кращий молодий агроном 2020

«Наша компанія спільно із материнською – Probstdorfer Saatzucht, яка понад 70 років займається селекцією ярих та озимих культур, як-от: пшениця, ріпак, ячмінь, соя підтримують активну аграрну молодь, яка працює на ланах нашої рідної України. Для нас дуже важливо підтримувати молодь, тому що галузь потерпає від нестачі кваліфікованих кадрів, які, нажаль, після закінчення університетів не йдуть працювати за фахом. А молоді агрономи дуже потрібні галузі. Цього року, попри складну ситуацію з пандемією та агарною галуззю ми хочемо продовжити славну традицію і запросити двох переможців конкурсу Андрія Романовича та Романа Федіва до селекційного центру нашої компанії до Австрії. Сподіваємось, що ця подорож розширить їх картину світу та прискорить професійний ріст».

 

Олена Штановська, директор з маркетингу ТОВ «Заатбау Україна»

Кращий молодий агроном 2020

«Цінність цього конкурсу дуже велика, адже нинішній молоді в епоху диджиталізації важко знайти і приділити час подібним активностям. Всі поринають в інтернет і намагаються черпати інформацію звідти. Але є певна кількість молодих проактивних людей, які зацікавлені здобувати нові знання, рости і розвиватися. Їх кількість щороку зростає – цю тенденцію показує конкурс «Кращий молодий агроном». Наша компанія є партнером конкурсу вже четвертий рік. Переможцям цього року бажаємо, в першу чергу, щедрих врожаїв і сприятливої погоди, а з особистого, – мрійте, досягайте цілей і будьте успішними, крокуйте тільки вперед. Чекаємо переможця Юрія Мирошниченка під час професійно-ознайомчої подорожі до нашої компанії в Австрії».

 

Олексій Тітов, керівник з маркетингу та розвитку, Belchim Crop Protection Ukraine:

«Нам дуже приємно вже другий рік поспіль брати участь та підтримувати розвиток аграрної молоді в Україні. Завдяки конкурсу «Кращий молодий агроном» ми можемо бачити високий професійний рівень учасників їх прагнення бути кращими в своїй справі. Бажаю всім натхнення, наполегливості, щоб ваша робота приносила вам не тільки бажані результати але і задоволення. Після поліпшення ситуації в світі після пандемії COVID-19, влітку 2021 року, ми запрошуємо одного з переможців, – Юрія Шаповалова у професійно-ознайомчу поїздку до Бельгії на випробувально-дослідницьку станцію Belchim Crop Protection».

Оксана Просоленко, виконавчий директор, регіональний директор у Східній Європі, Асоціація «Дунайська Соя»

Кращий молодий агроном 2020

«Я дуже щаслива, що дві спеціальних відзнаки «Кращий молодий агроном. Агроледі» та «Кращий молодий агроном. Соя», які ми започаткували із журналом Agroexpert отримали велику популярність. Нині в обох спецвідзнаках перемогли дівчата і це неймовірно. Я дуже пишаюся дівчатами, які сьогодні стоять на сцені. Своїм прикладом вони показують вмотивованість удосконалюватися професійно та досягати високого рівня незалежно від гендерних розбіжностей. Переможниць Ольгу Іванченко та Богдану Макаову запрошуємо на мотиваційну зустріч дівчатами та жінками, які досягли успіху в українському аграрному середовищі, де вони поділяться досвідом. Крім того, Асоціація «Дунайська Соя» вперше організує для обох переможниць мотиваційну подорож до Австрії, де крі зустрічі з президентом організації, ви поспілкуєтеся із місцевими жінками-фермерками, відвідаєте аграрні науково-дослідні установи та наповнитеся чудовими враженнями».

 

Сергій Андрющенко – засновник агрокомунікаційної платформи «СкаЖений Агроном»

Кращий молодий агроном 2020

«СкаЖений Агроном» давно і плідно підтримує цей конкурс, – «Кращий молодий агроном» і бачимо в ньому потенціал. Це вже не конкурс, а рейтинг, і ми бачимо щороку дедалі більше молодих людей, а головне, я потім бачу, що ці молоді  знаходять своє місце у аграрному бізнесі. Свого часу ми запропонували доповнити практичну частину, – «Польову БОРНЮ» віртуальним форматом. Практичний польовий формат дає можливість учасникам вирішувати реальні проблеми у режимі реального часу. Вітаю переможців із перемогою. Я хочу вручити вам нашу високу відзнаку «Зірку СкаЖеного Агронома», який дуже мало у агрономічній спільноті».

 

Вікторія Таран – Начальник відділу маркетингу Департаменту Кукурудзи та Соняшнику ТОВ «КВС Україна»

Кращий молодий агроном 2020

«У словосполоченні «Кращий молодий агроном» ключовим є слово «кращий», тому що нині змотивувати себе піти в якийсь конкурс, напружуватися, вирішувати якісь задачі та до того ж робити це онлайн, знаходити час для цього, – це круто. Тому ви кращі. У ваших історіях успіху ключовим є слово «розвиток», – ви всі розвиваєтесь і це теж круто. Бажаю вам не зупинятися і розвиватися, як особистість, як професіонал, ставити собі ці і їх досягати та бути кращими для себе. Ми підтримуємо цей конкурс вже протягом семи років, а також є партнером багатьох інших активностей для талановитої аграрної молоді. Тож ми за розвиток і за досягнення».

 

Микола Хмарський, представник ТОВ «РАЖТ Семенс Україна»

Кращий молодий агроном 2020

«Від імені компанії РАЖТ Семенс, якій у минулому році виповнилось 100 років мені дуже приємно привітати молодих агрономів – людей, які мають бажання, можливості і хочуть йти вперед, кожний день хочуть щось пізнати щось нове. Маючи таких як ви агрономів Україна може жити і спати спокійно. Бажаємо вам, аби ви продовжували натхненно працювати, розвиватися і кожний день робили крок вперед у своєму розвитку, у покращенні ваших агрономічних знань».

Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience

«Для нас підтримка молоді, яка прагне реалізувати свій потенціал в агрономічній сфері, важлива та невід’ємна частина нашої соціальної стратегії, адже залучення молоді до праці на землі – це гарант сталого розвитку всього суспільства. Це важлива частина розвитку громадянського суспільства, запорука сталості громад та стимул для оновлення всієї системи. Для Corteva Agriscience  це партнерство є частиною ініціативи «Нові обличчя в сільському господарстві». Наші експерти розробляли тестові завдання, оцінювали знання майбутніх аграріїв по різних напрямках і ми можемо рішуче заявити, що підготовка молодих агрономів має базуватися на методах сталого ведення сільського господарства».

Кращий молодий агроном 2020

Наталія Маєвська, виконавчий директор ГС «Ukrainian Food Valley»

«Громадська спілка «Українська продовольча долина» другий рік підтримує конкурс «Кращий молодий агроном» та надає у якості призу – безкоштовний навчальний модуль за однією із навчальних програм. Цьогоріч ми надаємо можливість переможниці спецвідзнаки «Кращим молодий агроном. Соя 2020» Богдані Макаовій проявити себе та встановити нові ділові зв’язки під час такого навчання! «Українська продовольча долина» всіляко сприяє поширенню новітніх знань у сфері агробізнесу та сприяє розвитку агріфуд екосистеми, яскравими представниками якої є молоді агрономи! Бажаємо вам успіхів у професійному зростанні не лише у сфері агрономії, але й у напрямку бізнес-навичок!»

Анатолій Циркун, керівник програми «Агрокебети»

«Проєкт «Агрокебети» активно сприяє розвитку ініціатив, які пов’язані з пошуком нових талантів для агросектору, тому для нас підтримка Всеукраїнського конкурсу «Кращий молодий агроном»  стала ще одним кроком підтримати найкращих і найвмотивованіших. Для Андрія Романовича, переможця практичної частини конкурсу «Польовоїа online БОРНІ кращих молодих агрономів 2020» ми підготували приємний подарунок для поглиблення агрономічних знань – сертифікат на участь у онлайн-курсі з агрономії програми «Агрокебети Онлайн». Саме від продуктивності рослин та врожаю залежить успішний розвиток усіх галузей нашої країни, і агрономія в наш час стала складною комплексною наукою від якої залежить добробут України. Тому бажаємо всім учасникам та переможцям конкурсу наснаги постійно вчитись чомусь новому і ставати частиною кращого аграрного майбутнього нашої країни!»

Кращий молодий агроном 2020