У скільки українцям обійдеться новорічний стіл?

0

Середня вартість новорічного столу в Україні для сім’ї з 4-х осіб складе складе 1706,09 грн, що на 5,3% більше в порівнянні з минулим роком.

Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Директор установи, академік НААН Юрій Лупенко пояснив, що для оцінки було взяте новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Відповідно до розрахунків науковців, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 159,37 грн. Це на 13,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2020 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 70 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку — 32,50 грн, 200 г солоних огірків — 16,50 грн, 6 яєць — 14,50 грн та 180 г майонезу — 12,50 грн. Ще у 13,37 грн обійдуться цибуля, морква та картопля, ціни на які станом на кінець 2020 року зменшилися (крім моркви) порівняно з 2019-м на 23,5% та 30,1%.

Салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг) — 120,37 грн коштуватиме на рівні минулого року. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 12,50 грн, морква — 1,81 грн (1 шт.), буряк — 2,17 грн (1 шт.), цибуля — 1,19 грн (1 шт.), картопля — 2,70 грн (2 шт.).

За словами Юрія Лупенка, на 10-30% зросли витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 89,50 грн (+11,9% проти цін 2019 року), підчеревини копченої — 100 грн (+25%), биток зі свинини свіжий — 110,0 грн (+33,3%). М’ясо птиці станом на кінець 2020 року є найдешевшим з-поміж інших видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 95 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 394,50 грн.

Оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 38 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 10-12%.

Овочі на новорічному столі обійдуться в середньому в 182,3 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме 19,30 грн, гриби (1 кг) — 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) — 38,00 грн.

Вартість фруктів складе 104 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 25 грн, лимон (200 г) — 9 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.

У 100 грн обійдеться пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л). У півтора рази більше — 170 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 38,30 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 11,30 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 27 грн.

Тим, хто має можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби — у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176,09 грн.