У 2020 році виробництво проса зросло найбільше – на 44,7% проти показника 2019 року. Даний приріст досягнуто виключно за рахунок розширення на 64,1% посівних площ під вказаною культурою на тлі зменшення її урожайності на 12% – до 16,8 ц/га.
Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, передає прес-служба установи.
Він зазначив, що за рахунок розширення посівних площ зросло й виробництво гречки – на 12,8%. Водночас урожайність вказаної культури зменшилась проти показника попереднього року на 5,9% – до 12,7 ц/га.
«Окрім проса та гречки, з усіх с/г культур зросло лише виробництво жита – на 34,1%, вівса – на 21,1% і кользи (ярого ріпаку) – на 1%. По вказаним культурам приріст досягнуто за рахунок збільшення як площ, так і урожайності», – пояснив науковець.
Як зауважив Лупенко, збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад з інших, більш вагомих, культур.
Він додав, що в цілому виробництво рослинницької продукції в січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7%. Нині найбільше падіння спостерігається щодо зернових і зернобобових культур – на 22,4%, соняшнику – на 14,6%, а також сої – майже на третину.
«Якщо з окремих культур, збирання яких ще не завершилось (кукурудза і соя), показник може покращитись, то загалом вийти на показники 2019 року вже не вдасться», – підсумував Юрій Лупенко.