Сири з-за кордону продовжать витісняти вітчизняну продукцію

0

У найближчі роки імпортні сири все ще витіснятимуть з полиць продукцію вітчизняного виробництва.

Таку думку висловив Михайло Імберовський, пише Agravery.com.

«Цьому передує декілька причин. Молока в Україні мало, собівартість його висока. А сир, що виробляється, ніяк не може конкурувати за якістю з продукцією, яку пропонує Швейцарія, Австрія чи Франція. Зрозуміло, що споживач обирає краще. Тим паче, ціна нашого сиру наближається до європейського», — сказав експерт.

Відповідно до його слів, український експорт обмежений певними рамками, тоді як у Європейському Союзі таких бар’єрів немає. До того ж, якість продукції, вартість сировини та програми дотацій сільськогосподарських виробників в ЄС ніяк не корелюються з умовами, що є в Україні.

«Раніше у нас на Волині тримали тисячі худоби, зараз на село нараховується 50 корів. Господарства практично перестали займатися тваринництвом, бо це приносить збитки й багато клопоту. Краще посіяти рапс або пшеницю й отримати надприбуток, аніж цілий рік займатися худобою», — пояснив фахівець.

Він вважає щоб змінити ситуацію, до питання потрібно підходити комплексно. Інакше ця тенденція буде тільки посилюватися.

«Зокрема, слушними стануть законодавчі ініціативи, які стимулюватимуть займатися тваринництвом, державна підтримка, продумана інформаційна кампанія, відновлення дорадчих служб на рівні областей, а також об’єднання фермерів у кооперативи, як це працює в країнах Західної Європи», — вважає Михайло Імберовський.

Експерт стверджує, що в такому разі українські виробники будуть конкурентні.

«Поки що, прогнозувати подальший розвиток подій на ринку складно. Тим паче, що невдовзі очікується запуск ринку землі», — резюмував Імберовський.