Кількість і форма власності органів сертифікації органічної продукції не обмежується

0

У Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції відсутні положення, що передбачають створення єдиного державного органу сертифікації.

Про це у своєму листі зазначила Федерація органічного руху України, яка є одним із учасників розробки Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.

«Тут Україна перейняла ефективну практику країн ЄС, де сертифікацію здійснюють акредитовані сертифікаційні органи й де немає місця будь-якій формі монополії. В Україні, як і в Євросоюзі, кількість та форма власності органів сертифікації не обмежуються. Головне, що всі вони повинні відповідати вимогам статті 28 Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» аби український виробник зміг отримати якісну послугу сертифікації свого виробництва як органічного», – йдеться у повідомленні.

У Федерації вважають, що прийняття Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції є важливим кроком для формування в Україні належного законодавства у сфері органічного виробництва. Реалізація його положень має створити умови для проведення сертифікації виробництва як органічного відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», що сприятиме глибшому наповненню внутрішнього ринку органічної продукції.

«Це також додатково сприятиме зміцненню позитивного іміджу України як виробника та потужного експортера органічної продукції до ЄС та інших країн світу, адже наша держава, нарешті, зможе заявити про себе як про країну з уже законодавчо врегульованим ринком органічної продукції. Це сприятиме посиленню довіри іноземних партнерів до українських експортерів, а в подальшому створить належний базис для взаємовизнання систем контролю», – зазначається в листі .