ЕВА закликає аграріїв дотримуватися зобов’язань за форвардними контрактами

0

Жодних передумов до масового невиконання контрактів на аграрному ринку немає.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

“Останніми днями в галузевих ЗМІ та інфополі лунають заяви деяких аграрних асоціацій та громадських діячів щодо неможливості виконання форвардних контрактів на постачання агропродукції. При цьому фермери посилаються на посуху, яку намагаються представити як форс-мажор. Більше того, лунають заклики до Уряду створити механізми для масового невиконання форвардних контрактів.

Європейська Бізнес Асоціація закликає учасників ринку не вдаватися до спекуляцій навколо цього питання та не допустити зриву договірних відносин на ринку. Хоча цьогорічні погодні умови й мали негативний вплив на врожай ряду олійних та зернових культур у деяких регіонах України, проте незважаючи на це на сьогодні ми маємо третій рекордний врожай кукурудзи та четвертий рекордний врожай соняшнику за часи незалежності” – йдеться в повідомленні.

Як вважають у ЄБА, нагнітання ситуації навколо врожаю в публічній площині використовується як механізм для невиконання форвардних контрактів. Хоча справжньою причиною такої ситуації стало збільшення цін на зернові та олійні на міжнародних ринках.

Експерти Асоціації переконані, що така риторика може призвести до руйнування ринку форвардних закупiвель, масового зриву контрактів не лише з трейдерами, але й з мукомолами та виробниками рослинних олій. У свою чергу це призведе до цінового та правового хаосу на ринку та проблем з виробництвом цілої низки харчових продуктів.

Механізм форвардних угод дає фермерам доступ до фінансування, страхування, дешевшого кредитування, посівмату, добрив у найважливіший момент підготовки до нового врожаю, нагадують у ЄБА. Більше того, форвардні контракти створюють для фермера механізм страхування ризиків волатильності ціни, у частині її падіння. Ця загальносвітова практика забезпечує стабільність і прогнозованість виробничого циклу для сільського господарства і переробних підприємств.

Невиконання локальних контрактів на поставку зерна знизить кредитний рейтинг суб’єктів господарювання перед внутрішніми кредиторами, а дефолт за міжнародними експортними контрактами суттєво погіршить інвестиційний клімат України для ведення аграрного бізнесу та репутацію нашої країни як надійного постачальника зерна на світових ринках.

«Україна є надійним та стабільним постачальником продовольства на світові ринки. На фоні пандемії та стагнації світових економік українські продукти надзвичайно затребувані. І свою надійність як партнера ми маємо проявити у виконанні взятих на себе контрактних зобов’язань», –  зазначила виконавча директорка Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник.