80% успіху в сільському господарстві залежить від технології

0

Аграрний бізнес — насамперед конкурентний бізнес. Щоб бути ефективним і прибутковим у сільському господарстві, потрібно враховувати два базові фактори – погоду й технології.

Таку думку висловив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, пише agroportal.ua.

Він переконаний, якщо на погоду не можна вплинути, а лише адаптуватися, то технології на 100% підконтрольні з точки зору управління.

«Є чітке розуміння, що 80% успіху в конкурентному середовищі — це технології. Сільгосптоваровиробникам важливо вивчати ефективні технології, а також ділитися досвідом, створюючи синергію з іншими виробниками», — сказав пан Тарас.

За його словами, таким чином матимемо зростання ефективності в секторі та нарощування конкуренції.

На запитання, досвід якої країни Україні варто було б запозичити, Висоцький констатував, що не варто дублювати технології, потрібно кращі практики адаптувати до українських ґрунтів та особливостей.

«Більшість країн має одні й ті ж виклики — збереження вологи, призупинення ерозійних процесів, перехід на збір 2-х урожаїв у зв’язку зі зміною клімату тощо. Для прикладу, візьмемо збереження максимуму доступної вологи, тут відомі практики Strip-till, Mini-till, No-till. Але наші ґрунти не аргентинські, принцип буде один і той же, але технологія своя», — зазначив заступник міністра.