ЄС надасть Україні 1- млн євро на підтримку “зелених” інновацій

0

На саміті 1 жовтня Україна та ЄС планують укласти угоду про реалізацію проєкту з підтримки інновацій, пов’язаних із відновлювальною енергетикою та енергоефективністю, обсягом 10 млн євро.

Про це повідомив радник віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Рябчин, пише interfax.com.ua.

“Хочу подякувати ЄС за підтримку 10-мільйонного проекту, який називається кейс і який буде підписаний на саміті Україна-ЄС 1 жовтня. Там є велика підтримка і проєктів із European Green Deal, і екологізації, і декарбонізації”, – сказав Рябчин.

За його словами, Україна має величезний потенціал щодо “зелених” інновацій. Але компанії, представлені в цьому напрямі, часто демонструють недостатню інституційну спроможність працювати з грантами, домагатися підтримки проєктів.

“І ось саме цей 10-мільйонний проєкт створить інноваційний центр, який, зокрема, допомагатиме підвищувати здатність українських інституцій працювати з грантами. Ціль його запуску – ідентифікувати проблему та знайти її вирішення”, – пояснив пан Олексій.

Він сказав, що Європа має велику кількість вільних коштів, які можуть бути спрямовані на підтримку українських проєктів, але “ми не повною мірою використовуємо навіть ті, які вже надані”.

Також радник повідомив про намір уряду після пандемії розробити програму із відновлення економіки Green recovery, що передбачає план заходів для бізнесу. “Green recovery буде наскрізною тематикою, за якою європейці оцінюватимуть нашу економіку”, – зазначив Рябчин.

Водночас він висловив думку про потребу суттєвого розширення повноважень, штату та фінансування Держенергоефективності з метою формування на його базі центру з реалізації завдань European Green Deal.

“Необхідна трансформація Держенергоефективності в справжнє зелене агентство, функції якого охоплюватимуть і напрями, пов’язані з кліматичними проблемами, і з декарбонізацією. Воно має стати основним партнером уряду із реалізації Green Deal”, – пояснив пан Олексій.