Українська кукурудза дорожчає через дефіцит на ринку Китаю

0

На тлі зниження прогнозів врожаю ціни пропозицій на кукурудзу в Україні виросли до 185-190 $/т FOB. І покупці не готові платити більш ніж 180 $/т FOB із поставкою до Китаю.

Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agropolit.com.

Згідно з оцінками трейдерів, незабаром попит на кукурудзу з боку Китаю зменшиться. Адже КРН буде задоволена дешевою американською кукурудзою, яку потрібно буде купувати в межах торговельної угоди, що обмежить подальше зростання цін на українську кукурудзу.

Нині в Китаї квота на імпорт кукурудзи становить 7 млн тонн на рік. Якщо влада не збільшить її до 10 млн тонн, дефіцит кукурудзи сягне високого рівня, а переробники намагатимуться диверсифікувати споживання кукурудзи за рахунок використання пшениці та іншого фуражного зерна.

До того ж, на останньому аукціоні з продажу кукурудзи з держрезервів Китаю обсяги закупівлі різко зменшилися внаслідок надто високих цін, тому вдалося реалізувати лише 1/3 із запропонованих 4 млн тонн.

Середня ціна закупівлі сягнула найвищого з початку року рівня 2072 юаня/т або 303,37 $/т. Наближення збирання нового врожаю в Китаї та активна закупівля кукурудзи в США насичують ринок.

Відповідно до даних AgWeb, з початку року внутрішні закупівельні ціни на кукурудзу на ринку Китаю виросли на 27%, сягнувши станом на кінець серпня 5-річного максимуму 2050 юанів/т, що спричинило різке зростання світових цін.

Причиною зростання цін стали прогнози дефіциту кукурудзи в країні у 2020/21 МР, який може сягнути 16,7 млн тонн, попри цьогорічний врожай на рівні 266,5 млн тонн. За прогнозами Reuters, дефіциту кукурудзи в Китаї може скласти 30 млн т.

Також підвищення цін на зернову в КНР викликає побоювання щодо продовольчої безпеки країни, оскільки споживча інфляція вже сягнула найвищого за останні 10 років рівня.