Урегульовано роботу Prozorro Market

0

Кабінет Міністрів України прийняв постанову “Про затвердження порядку формування та використання електронного каталогу”. Даний документ врегульовує роботу першого державного онлайн магазину Prozorro Market і розкриває його повний потенціал для бізнесу та держави. 

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Відтепер державні замовники можуть користуватись Prozorro Market для закупівель до 200 тисяч гривень, а ті, що є монополістами у своїй галузі, — до 1 млн грн. Раніше верхня межа була лише 50 тисяч, що суттєво обмежувало закупівлі багатьох замовників через Prozorro Market” –пояснили у відомстві.

Prozorro Market створений для того, аби державні й комунальні органи влади та підприємства могли без зайвих зусиль і організації тендерів купувати товари широкого вжитку: офісне приладдя, пальне, меблі, побутову хімію, комп’ютери, посуд тощо. Крім цих позицій, у Prozorro Market також продаються медичні маски, антисептики, санітарні набори та багато інших медичних товарів.

“Prozorro Market – це нові можливості як для держави, так і для бізнесу. Підприємці, особливо малий і середній бізнес, зможуть суттєво розширити ринок збуту завдяки цьому інструменту: потенційний оборот на Prozorro Market становить 30 мільярдів гривень щороку. Водночас державні установи отримують зручний інструмент закупівель,” – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

У МЕРТ виділяють такі переваги оновленого Prozorro Market:

  1. Збереження принципу економії державних коштів.

Постанова КМУ врегульовує інструмент запиту цінових пропозицій. Купуючи щось від 50 тис. грн, замовник зазначатиме товар, а постачальники надаватимуть свої ціни. Переможець — той, хто запропонує найнижчу ціну, — визначатиметься автоматично. Таким чином, один з головних принципів публічних закупівель — конкуренція — продовжує працювати і в Prozorro Market.

2. Завдяки Prozorro Market бізнес зможе економити час та знизити операційні витрати.

Аби потрапити в електронний каталог Prozorro Market, достатньо один раз пройти просту процедуру кваліфікації. Таким чином, підприємці отримують зручний канал збуту і можуть без додаткової реклами отримувати замовлення від понад 30 тисяч державних установ з усієї країни.

  1. Гнучкі тарифи.

Для підтримки, наповнення та розвитку Prozorro Market бізнес буде сплачувати комісію, але лише в разі підписання угоди. Йдеться про 3% від суми договору при вартості закупівлі до 50 тис. грн, 2% – до 200 тис. грн, 1% – понад 200 тис. грн. Для державних замовників користування Prozorro Market є повністю безкоштовним.