Прогноз виробництва кукурудзи зменшено до 35 млн тонн

0

На тлі теперішніх агрокліматичних умов прогноз виробництва кукурудзи в Україні у 2020 році зменшено до 35,1 млн тонн, що на 8% поступається попередній оцінці та на 2% – показнику минулого року.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Основним фактором для знижувальних коригувань є посуха, що формується протягом усього серпня на більшій частині території країни й особливо яскраво виражена в центральних регіонах, де зосереджено ключові площі під кукурудзою. За нашими оцінками, під впливом критичних агрокліматичних умов перебуває понад 40% посівів даної зернової, що змушує знизити прогнозний показник середньої врожайності культури до 67,1 ц/га проти 71,9 ц/га в 2019/20 МР», – зазначив керівник служби бізнес-проєктів ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

Відповідно до його слів, вказане зниження прогнозу виробництва є досить стриманим. Як компенсаційні фактори аналітик назвав високий рівень локалізації аномальних погодних умов і пошкоджень посівів, а також приріст у поточному році посівних площ під кукурудзою в регіонах із відносно сприятливими умовами більш ніж на 30% відносно показників попереднього сезону.

«При зазначеній оцінці виробництва кукурудзи в 2020/21 МР експортний потенціал може бути сформовано на рівні 28,5 млн тонн, що на 3% нижче за показник попереднього сезону. При цьому не виключається, що зміна погодних умов у вересні-жовтні може зумовити як скорочення збиральних площ, так і зниження показників урожайності культури, що приведе до знижувальних коригувань балансів пропозиції та розподілу», – додав експерт.