В Україні почнуть виробляти бекмес

0

У місті Гола Пристань на Херсонщині відкрився міні-завод по виробництву кавунового меду (бекмес).

Про це пише agroportal.ua.

Завод створив керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко разом зі своїм сином-фермером. Для цього він взяв пільговий кредит під 5% за обласною програмою розвитку харчової та переробної галузі на 97 тис. грн, а також вклав 150 тис. грн власних коштів. Цих інвестицій вистачило на обладнання та приміщення, стилізоване під сільську хату, тож підприємство вже працює.

У цьому році пан Долинко планує виготовити близько тонни бекмеса. Він упевнений, що зі збутом проблем не буде, адже відвідувачі екохуторів активно купують продукцію.

Також ведуться переговори з великим замовником – одна з київських фірм планує купувати й реалізувати кавуновий мед через свою мережу в столиці. Але виникає питання сертифікації цього продукту.

«Технологія виготовлення бекмеса нехитра – випарювання соку. Але значні обсяги вимагають налагодження виробництва та постачання сировини. На тонну продукту піде майже 25 тонн кавунів. Головне, що вони стануть в нагоді будь-які: і деформовані, і занадто маленькі, які зазвичай залишають на баштані перегнивати після збору кондиційної ягоди. Тому для фермерів це можливість перетворити відходи в якісний товар, що дозволить отримати додатковий прибуток», – зазначив власник міні-заводу.