У першій декаді серпня прослідковувалося зниження вологи в грунті

0

Більшість днів першої декади серпня в Україні характеризувалися жаркою бездощовою погодою,  що сприяло інтенсивній втраті вологи з верхніх шарів грунту та зниженню вологозапасів у метровому шарі грунту до задовільних, а подекуди до недостатніх.

Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Національної академії аграрних наук України.

Зазначається, що середньодобова температура повітря на 1-5 0С перевищувала декадну норму й становила від 16,1 на заході до 27,0 0С тепла на півдні. Максимальна температура повітря в найтепліші дні на півдні та сході підвищувалась до 36 0С, на заході – до 26,2  0С тепла, мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалась до 8-14 0С. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до 51-64 0С, вночі охолоджувалася  до 9-12 0С тепла.

Майже на всій території країни  протягом останніх днів відмічалися нерівномірні опади – від слабких та помірних до короткочасних сильних злив.

Цілком сприятливо складались агрометеорологічні умови протягом цього періоду для подальшого росту та розвитку пізніх теплолюбних, овочевих та баштанних культур, але не на всій території країни. На сході, півдні і центральних областях через недостатнє зволоження ґрунту та високі температури повітря відбувалось пригнічення ростових процесів у рослин. Там, де пройшли опади, ситуація дещо покращилась.

У рослин пшениці, ячменю ярих та вівса триває фаза «повна стиглість насінин». Зернобобові культури (горох, вика та люпин) теж на завершальній стадії достигання. Загальний стан посівів ярих культур переважно добрий, повідомляють у НААН.

У пізніх ярих культур (кукурудза, соняшник, соя, гречка) тривають фази «цвітіння» та «формування насіння». Льон на більшості площ знаходиться у фазах «жовта» та «повна стиглість». У проса ранніх строків сівби закінчується фаза «викидання волоті». Стан посівів переважно добрий та задовільний.

Також науковці додали, що жарка й волога погода сприяє масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників у посівах.