Закупівлені ціни на ріпак тримаються на високому рівні

0

Високі європейські ціни підтримують закупівельні ціни на ріпак в Україні на рівні 425-428 $/т або 14000-14100 грн/т в порту або 13700-13900 грн/т з доставкою на завод.

Про це повідомляють на електронній зерновій біржі GrainTrade.

Основним чинником зростання цін залишається зменшення врожаю ріпаку. Станом на 30 липня в Україні з 75% площ намолочено лише 1,8 млн тонн ріпаку. Тож загальний врожай не перевищить 2,4-2,5 млн тонн, а експорт складе 2-2,1 млн тонн із прогнозованих раніше 3 млн тонн, зазначають аналітики GrainTrade.

У минулому році ЄС збільшив імпорт ріпаку з Канади в порівнянні з попереднім сезоном у 4 рази – до 1,993 млн тонн, тому цього року поставки ріпаку з України легко заміняться канадською канолою, урожай якої перевищить минулорічний.

“Спекулятивне зростання цін на рослинні олії підтримує котирування ріпаку, хоча стабільність цін на сою підтверджує перегрітість ринків рослинних олій. Тому в разі гарного врожаю сої та сезонного нарощування виробництва пальмової олії їх очікує різке падіння” – йдеться в повідомленні біржі.

Якщо два тижні тому найбільше дорожчала пальмова олія (на прогнозах скорочення виробництва та активізації експорту), то минулого тижня різко виросли котирування соєвої олії на очікуваннях збільшення її споживання в США з боку виробників біодизеля, хоча фактичне споживання в порівнянні з минулим роком зменшилося.

Вересневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго після п’ятничного зростання на 3,5% вчора виросли ще на 1,2% до найвищого з 24 лютого рівня 693 $/т на даних про збільшення обсягів споживання олії біопаливною промисловістю.