Прогноз врожаю зернових та олійних культур збільшено до 100 млн тонн

0

Україна може отримати новий рекорд врожаю зернових та олійних культур – 100 млн тонн, а експорт може сягнути 61 млн тонн.

Такі дані у своєму липневому звіті наводить Українська зернова асоціація.

“Збільшення прогнозу валового врожаю та експорту відбулося завдяки покращенню прогнозу врожаю ячменю та кукурудзи, урожай якої може встановити новий абсолютний рекорд для України як з виробництва, так і експорту” – йдеться у звіті. Аналітики УЗА покращили прогноз врожаю кукурудзи до 38,9 млн тонн (попередній прогноз 36,8 млн тонн), а експорт цієї культури може сягнути 33 млн тонн. Нагадаємо, у минулому МР врожай кукурудзи встановив рекорд – 35,2 млн тонн, а експорт склав 30,3 млн тонн.

Цьогорічний прогноз врожаю пшениці не змінився й залишився на рівні 26,8 млн тонн, показник експорту теж залишився на тому ж рівні – 18 млн тонн. У 2019/2020 МР урожай пшениці сягнув рекордних 28,2 млн. тонн, а експорт – 20,6 млн тонн.

Також у цьому році зріс прогноз врожаю ячменю – з 7,6 млн тонн до 8,2 млн тонн, а обсяги експорту – з 3,8 млн тонн до 4,2 млн тонн. У минулому році врожай ячменю теж був рекордним і сягнув 9 млн тоо, експорт же склав 5 млн тонн.

“Прогноз цьогорічного врожаю цілком відповідає усталеному тренду останніх років, коли валовий збір врожаю зернових та олійних перевищував 90 млн. тонн. У середньостроковій перспективі УЗА прогнозує зростання врожаю до 113 млн тонн. При цьому експорт за таких умов може сягати 75 млн. тонн” – підсумували в асоціації.