Україна значно збільшила імпорт томатів та огірків

0

За 5 місяців 2020 року Україна імпортувала 54,9 тис. тонн томатів, загальною вартістю у $51,8 млн, що на 16% (у натуральному виразі) і на 68% (у вартісному) більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації 

Головними країнами-постачальниками помідорів єТуреччина та Польща, на частку яких припадає 94% від загального обсягу імпорту.

Така ж ситуація спостерігається на ринку огірків, зазначають в асоціації. З січня по травень поточного року Україна імпортувала 10,3 тис. тонн огірків на загальну суму $9,9 млн. Це на 47% (у натуральному виразі) і 82% (у вартісному) більше ніж за п’ять місяців 2019 року.

Основними імпортерами огірків сталм Туреччина та Білорусь, частка яких склала 71% та 20% від загально обсягу відповідно.

«На високі об’єми експорту огірків та томатів за перші 5 місяців 2020 року суттєво вплинули несприятливі погодні умови, які фіксувалися майже на всій території України протягом другої половини весни. Низькі температури повітря та проливні дощі в квітні та травні затримали дозрівання овочів в місцевих теплицях, відповідно пропозиція української продукції на внутрішньому ринку була обмеженою, а ціни залишалися на доволі високому рівні. Цей факт стимулював імпортерів продовжити закупівлю томатів та огірків з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших європейських країн», –пояснила директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

В асоціації зауважили, що частка імпортної тепличної продукції, навіть в розпал сезону місцевих томатів та огірків, останні роки тільки збільшується.

«Таку нетипову для України тенденцію, коли в розпал сезону на внутрішньому ринку переважає імпортна продукція, ми спостерігаємо другий рік поспіль. Минулого року через неврожай томатів в Україні, роздрібні мережі, щоб уникнути дефіциту на українському ринку, активно закуповували турецьку продукцію. У цьому сезоні, подібні «перекоси» не тільки збереглися, але й посилилися. Так, наприклад, цьогоріч, Україна вперше за свою історію імпортувала огірок в липні», – розповів виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Тенденція збільшення обсягів імпорту томатів та огірків Україною простежується щонайменше протягом останніх п’яти років. Водночас експорт цих овочів знижується. Так, у 2019 році Україна експортувала 8,6 тис. тонн томатів – найменше за останні 5 років і 3,8 тис. тонн огірків – найменше за останні 3 роки.