8 пріоритетів від бізнесу для нової Голови Держпродспоживслужби

0

Європейська Бізнес Асоціація визначила головні завдання для нової очільниці Держпродспоживслужби Владислави Магалецької.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Перш за все, в асоціації наголошують на формуванні професійної команди Держпродспоживслужби.

По-друге, важливо підтримувати український експортерів на міжнародних ринках. Адже протягом останніх років спостерігається тенденція до збільшення продажів сільськогосподарських культур на ринок Китаю та азійських держав. Враховуючи перспективність цього напряму, зернова спільнота вважає за потрібне й надалі розвивати співробітництво з КНР щодо постачання зернових культур, зокрема у напрямку розширення переліку сільгосппродукції продукції, що експортується з України до КНР, та спрощення процедури експорту ячменю.

По-третє, у ЄБА відзначають важливість діджиталізації інформації та державних послуг, зокрема в зерновій галузі. Йдеться про приєднання до системи електронного обігу фітосанітарних сертифікатів та запровадження електронних сервісів подачі документів.

Також серед головних завдань виділяють дотримання термінів видачі висновків санітарно-епідеміологічної експертизи та розробку методологічних рекомендацій щодо трактування правильності маркування нехарчових продуктів. Адже часом неможливість виробників нанести маркування безпосередньо на побутову техніку трактується як порушення вимог законодавства, навіть у разі наявності вичерпної інформації на упаковці та супровідній документації.

Крім того, у бізнес-спільноті наголошують на запобіганні фальсифікації молочної продукції та подачі заявки на членство в міжнародній організації PIC/S. Зазначається, що комітет виробників ветеринарних препаратів багато років порушує питання про вступу до організації PIC/S (Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій), оскільки це означатиме визнання українських правил виробництва ветеринарних препаратів іншими країнами і дозволить покращити контроль за якістю препаратів всередині країни.

Останнім завданням, яке ЄБА ставить перед Магалецькою, є оновлення інструкцій лікування та профілактики хвороб тварин згідно з європейськими процедурами. Тому що необхідність оновлення українських інструкцій у відповідності з протоколами ЄС щодо лікування та профілактики інфекційних хвороб тварин, а також системи моніторингу здоров’я тварин з боку державних органів усе ще існує.

«Для бізнесу надзвичайно важливо, щоб Держпродспоживслужба працювала ефективно та забезпечувала своєчасну видачу всіх сертифікатів і документів дозвільного характеру для безперебійної роботи компаній, тим паче в такий непростий період пандемії. Ми сподіваємося, що пані Магалецькій вдасться швидко та якісно налагодити роботу відомства, аби не гальмувати експортно-імпортні операції та торгівлю на внутрішньому ринку через затримки у оформленні документації, а натомість сприяти пожвавленню бізнес-активності для відновлення економічного росту», – підсумувала  виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.