З кожним роком скорочується відсоток молока, яке потрапляє на переробку

0

За підсумками першого півріччя 2020 року на молокопереробні підприємства України надійшло 1,8 млн тонн молока базової жирності, що на 7,1% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Даний обсяг становить 39% від усього виробленого молока.

Ро це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

“Відсоток молока, що потрапляє на переробку, з кожним роком скорочується. Основною причиною того є значне падіння виробництва в господарствах населення, яке промисловий сектор наразі не в змозі перекрити. При цьому саме промислові ферми забезпечують левову частку сировини для молокопереробних підприємств” – йдеться в повідомленні.

Із загального обсягу закупленого переробниками молока 1,3 млн тонн надійшло від сільськогосподарських підприємств (-0,8%, до першого півріччя 2019 року), надходження від господарств населення склало 376,5 тис. тонн (-15,6%).

Частка молока ґатунку екстра у загальній структурі зросла з 19,2% до 27,3% (462,2 тис. тонн), а вищого ґатунку скоротилася — з 28,1 до 25,3% (429,2 тис. тонн). Найбільше на переробку надходить молока першого ґатунку — 42,5% проти 26,7% в минулому році (719,9 тис. тонн).

Експерти ринку пояснюють такий різкий стрибок тим, що через нові вимоги до гігієни молока-сировини низка переробників просто почали вказувати молоко другого сорту від населення як молоко першого сорту.

У результаті частка молока, яке надійшло від населення першим ґатунком, у першому півріччі цього року зросла у вісім разів — з 10,4% до 81,2%. Другого сорту ж навпаки різко скоротилася — з 84,6% до 17,2%. Тобто відбулась підміна понять. Серед причин – брак сировини, через який переробники не можуть повністю відмовитися від селянського молока.

У сільськогосподарських підприємствах все прогнозовано стабільно. Надходження молока екстрагатнку зросло з 25,6% до 35,1% (462,1 тис. тонн), вищого — скоротилося з 37,5% до 32,6% (428,8 тис. тонн), а першого зменшилося з 32,2% до 31,4% (414 тис. тонн).