Експорт живої ВРХ збільшився на 80%

0

У січні реалізація великої рогатої худоби на забій становила 24,8 тис. тонн, що на 7,26% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Відносно попереднього місяця забій скоротився приблизно в 3,5 рази.

Про це повідомляє аналітик «Асоціації виробників молока» Георгій Кухалейшвілі, пише agroportal.ua.

За його словами, найбільше скорочення виробництва яловичини характерне для сільськогосподарських підприємств. За попередньою інформацією, у січні підприємства реалізували на забій 8,1 тис. тонн ВРХ, що на 11,11% менше, ніж у січні 2022 року. Господарства виробили 16,7 тис. тонн яловичини, що на 5,39% менше, ніж рік тому.

«Незважаючи на попит на яловичину у світі, Україна скоротила обсяги виробництва м’яса і м’ясопродуктів через зростання собівартості виробництва, складності в організації збуту готової продукції, особливо до країн далекого зарубіжжя, через ризики, пов’язані з війною», — пояснив експерт.

Водночас українські скотарі збільшили експорт ВРХ живою вагою. За попередніми даними Держстату, у січні Україна експортувала ВРХ живою вагою на суму $3,23 млн, що на 78,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«На зовнішніх ринках спостерігається дефіцит ВРХ на забій, а також попит на відновлення або збільшення популяції стада. Через природні лиха скоротилася популяція корів у США. На нестачу м’яса у світі вплинуло зростання цін на корми. В листопаді-грудні 2022 року багато фермерів з метою економії менше годували корів ячменем, внаслідок чого вони набрали менше маси, і тепер на ринок поступає менше м’яса», — уточнив Георгій Кухалейшвілі.

Проте тенденція до скорочення виробництва яловичини характерна не для всіх регіонів України.

За попередніми оцінками Держстату, найбільше наростили обсяги виробництва м’яса сільськогосподарські підприємства у Житомирській (+26,67%), Івано-Франківській (+24,59%), Київській (+19,35%), Кіровоградській (+18,18%), Миколаївській (+25%), Одеській (+36,36%), Полтавській (+28,57%), Рівненській (+41,94%), Хмельницькій (35,85%) і Чернігівській областях (+20%). У Кіровоградській області господарства населення збільшили обсяги виробництва на 6,06%. У січні найбільший спад виробництва м’яса спостерігався на підприємствах і господарствах Запорізької, Луганської, Харківської, Сумської областей.