Ухвалено закон про сільськогосподарську кооперацію

0

Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила закон №0856 «Про сільськогосподарську кооперацію».

Про це пише agropolit.com.

Законопроєкт підтримали 238 народних депутатів, проти не проголосував ніхто, утримались 27.

Олег Тарасов, голова профільного підкомітету, який представляв у парламенті та лобіював прийняття закону, назвав документ здатним надати поштовх для розвитку с/г кооперативів.

«Вирішальний крок уже зроблено. Реалізація нового закону надасть потужний поштовх нашим с/г кооперативам та сприятиме їх виведенню на європейський рівень. Впевнений, що в наших працьовитих аграріїв це обов’язково вдасться… на сьогодні частка кооперативів у загальному обсязі виробленої сільськогосподарської продукції в Україні становить менш ніж 1%, а кількість громадян, які об’єднані в кооперативи, є меншою за 30 тисяч осіб, тобто менше 0,2% від сільського населення. Натомість у ЄС частка кооперативів на аграрному ринку становить 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%. Сподіваюсь, що наша держава теж досягне таких цифр у найближчому майбутньому», – зазначив Тарасов.

Документом спрощується ведення господарської діяльності кооперативу, полегшується ведення бухгалтерії через приведення її термінології до міжнародних норм. Також неприбуткові кооперативи легко зможуть отримувати статус неприбутковості, хоча раніше з цим були проблеми.

Відповідно до закону, дозволяється:

  • купувати с/г продукцію своїх членів за вигідною ціною, встановленою ними самими;
  • формувати великі товарні партії та реалізовувати їх, у тому числі експортувати за кордон;
  • переробляти с/г продукцію, формуючи додаткову вартість та продавати готові товари;
  • виплачувати отриманий від реалізації продукції прибуток учасникам кооперативу пропорційно кількості зданої ними продукції;
  • залучати інвестиції від бізнесу, оскільки членами кооперативу тепер зможуть бути не лише фізичні, а й юридичні особи.