За яких умов Україна зможе збільшити експорт кавунів у ЄС?

0

В Україні продовжують знижуватися ціни на кавуни. Під кінець першої декади липня середні ціни на українському ринку кавуна коливаються в межах 10-12 грн/кг, хоча в аналогічний період минулого року ці баштанні можна було придбати в середньому в 2-2,5 рази дешевше – по 4-5 грн/кг.

Про це повідомляють в Українській плодоовочевій асоціації.

Така вагома цінова розбіжність пояснюється затримкою сезону збору кавунів у 2020 році. Адже минулого року збір урожаю ранніх сортів місцевого кавуна в українських господарствах розпочався на декілька тижнів раніше – у першій половині червня, а цього року через низьку температуру повітря навесні та на початку літа сезон ранніх кавунів дещо змістився.

За прогнозами операторів ринку, уже найближчими тижнями ціни на українському ринку кавуна будуть стрімко знижуватися й зрівняються з показниками минулого року. Попри те, що сезон кавунів в Україні лише нещодавно розпочався, пропозиція на ринку зростає в геометричній прогресії, і це в свою чергу чинить тиск на ціни.

Стосовно експорту цих баштанних, то у зв’язку із затримкою сезону перші експортні партії кавунів також попрямують за кордон із запізненням. Варто нагадати, що протягом останніх чотирьох років обсяги експорту кавунів з України демонструють негативну динаміку. Так, у 2019 році було поставлено за кордон 14,3 тис. тонн кавунів, а в рекордному для України сезоні 2015 року – 29,3 тис. тонн. Основними імпортерами українського кавуна є Естонія, Латвія, Литва і Польща.

За яких умов Україна зможе збільшити експорт кавунів у ЄС? За яких умов Україна зможе збільшити експорт кавунів у ЄС?

 

 

 

 

Проте фахівці Української плодоовочевої асоціації переконані, що кавун є доволі перспективною експортною культурою для українських виробників.

«Однією з проблем, яка на сьогоднішній день стримує експорт, є те, що українські виробники орієнтуються на вирощуванні кавуна традиційних великих калібрів. При цьому на європейському ринку користуються попитом невеликі, столові сорти кавуна, які не містять насіння. Саме через невідповідність цим вимогам, український кавун не надто активно купують у Європі», – зазначила директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Іншою причиною негативної тенденції експорту кавуна є відсутність виробників, які цілеспрямовано займаються вирощуванням цих ягід для поставок на зовнішні ринки. Як зазначають в УПОА, сьогодні експорт кавунів з України більшою мірою є явищем спонтанним, аніж системним бізнесом. У першу чергу, місцеві виробники вирощують ці ягоди для продажу на внутрішньому ринку, а на експорт йдуть надлишки продукції. Тож якщо всередині країни ціни на продукцію будуть утримуватися на високому рівні, фермери навіть не будуть дивитися в бік експортних поставок.