Прийняття Закону № 3131 призведе до цілковитого знищення села – Асамблея Аграрних палат України

0

ГС «Асамблея Аграрних палат України» звернулася до народних депутатів України з проханням не допустити прийняття Закону № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції».

Як вважають у спілці, даний закон створить найбільший податковий тиск на селян – приватних власників землі сільськогосподарського призначення, основна частина з яких – пенсіонери.

“Вирощуючи для власних потреб городину, селяни матимуть щорічне зобов’язання сплатити  податок з умовно отриманого доходу ( це стосується всіх без винятку власників землі с/г призначення). Навіть, якщо селянин нічого не вирощує на земельній ділянці, або ж вирощує лише те, що сам споживає, не реалізовуючи продукцію  – платити все одно доведеться. І платити немало: за формулою, наведеною у проекті Закону № 3131 ця сума становитиме від 1200 до 1500 грн. за 1 га. при тому що пенсія 1500 -2000 грн. Тобто один місяць пенсіонер повинен прожити без засобів для існування цілком” – йдеться в повідомленні Асамблеї Аграрних палат України.

Також відзначають складність сплати цього податку, через який щорічно всім власникам землі необхідно буде подавати Річну податкову декларацію та  додаток з розрахунком загального поставленого податкового зобов’язання, що включає:

  • нормативну грошову оцінку земельних ділянок та їх площу;
  • суму загального поставленого податкового зобов’язання, розраховану відповідно до підпункту 170.14.3 пункту 170.14 статті 170 Кодексу, та її розшифровку по кожній земельній ділянці;
  • суму сплачених таким суб’єктом за податковий (звітний) рік податків та інших платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або орендою земельних ділянок, зазначених у підпункті 14.1.1831 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;
  • різницю між сумою загального поставленого податкового зобов’язання та сумою сплачених податків та інших платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або орендою таких земельних ділянок, обчислена відповідно до цього пункту;
  • кадастрові номери земельних ділянок, зазначених у підпункті 14.1.1831 пункту 14.1 статті 14 Кодексу, щодо яких визначається поставлене податкове зобов’язання.»

Члени спілки переконані, що несплата цього поставленого податкового зобов’язання призведе до фінансових санкцій. І в кінцевому випадку все закінчиться втратою земельної ділянки, яка через механізм стягнення податкової заборгованості буде примусово відчужена в рахунок сплати цієї заборгованості.

“Запровадження ППЗ призведе до суттєвого збільшення податкового навантаження на приватних власників землі, особисті селянські, малі фермерські господарства, інші малі суб’єкти господарювання, які з цілком об’єктивних причин не мають таких же можливостей до зменшення податкового зобов’язання з ППЗ за рахунок інших податків та зборів, що й середні та великі сільськогосподарські товаровиробники, для яких із запровадженням ППЗ рівень фіскального навантаження не зміниться, або ж зміниться несуттєво” – пояснюють у зверненні.

Крім того, посилення податкового тиску на приватних власників землі й малих виробників створюватиме умови для  продажу або передачі в оренду ними земельних ділянок.

У свою чергу це, як зазначають,  призведе до зростання безробіття в сільський місцевості, відтоку робочої сили за кордон, цілковитого знищення села, зниження конкуренції та монополізації сільськогосподарського виробництва, зміни структури агровиробництва, товарної структури експорту-імпорту та зростання цінової пропозиції на внутрішньому ринку агропродовольства.

“Прийняття цього Закону призведе не до подолання «детінізації», а до створення умов безперешкодного скуповування земель селян великими агрохолдингами, та земельними магнатами” – підсумували в повідомленні.