Ставку податку на додану вартість для молока та молочних продуктів пропонують знизити до 10%

0

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №3775 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока та молочних продуктів».

Про це повідомляє прес-служба ВРУ, пише agronews.ua.

Як зауважують автори законопроєкту, однією з причин високих цін на внутрішньому ринку є висока ставка ПДВ на готову продукцію в розмірі 20%.

У країнах, які масово поставляють молочні продукти до України, ставка ПДВ у декілька разів нижча. У Німеччині, наприкалад, 7%, Франції – 5,5%, Нідерландах – 6%, Угорщині – 9%, Польщі – 5% і навіть у Білорусі та Росії – 10%.

«Метою законопроєкту є забезпечення доступності життєво необхідних товарів для широких верств населення та попередження занепаду вітчизняного молочного виробництва», – йдеться в повідомленні ВРУ.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, за якими передбачається оподаткування ПДВ за ставкою 10% молочних продуктів сировини для їх виробництва, зокрема:

  • масла вершкового
  • молока та вершків, незгущених та без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
  • молока та вершків, згущених та з доданням цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
  • маслянки, коагульованих молока та вершків, йогурту, сметани, кефіру та інших ферментованих або сквашених (бактеріальними заквасками) молока та вершків, згущених або незгущених, з доданням або без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин, ароматизованих чи неароматизованих, з доданням або без додання фруктів, горіхів чи какао;
  • молочної сироватки, згущеної або незгущеної, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
  • продуктів, що складаються з натуральних компонентів молока, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
  • сирів всіх видів i кисломолочного сиру.