Лише п’яту частину врожаю ягід в Україні забезпечують професійні виробники

0

Україна виробляє 133 тис. тонн ягід. Це величезний обсяг, левову частку якого споживають самі українці. Але тільки п’яту частину врожаю забезпечують професійні виробники.

Про це розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка, пише agroportal.ua.

«Якщо точніше, то фермери, у яких є обладнання, необхідна техніка, які системно працюють і створюють робочі місця, а також є потенційними експортерами, виробляють приблизно 24 тис. тонн», — сказав він.

Загальна площа під ягодами становить 23 тис. га. З них одна третина (7,5 тис. га) припадає на професійний сегмент. «Це досить багато. Не кожна країна у світі може собі стільки землі відвести під вирощування одних ягід», — уточнив пан Дмитро.

Крошка звернув увагу, що понад 90% земельного банку під ягідними культурами — це відкритий ґрунт. Тобто насадження максимально піддаються впливу навколишнього середовища, шкідників, погодних умов.

В Україні переважно вирощують полуницю, суницю, малину, ожину, смородину, лохину. Також сьогодні виділяється черешня, вишня і виноград.

«Більш того, якщо звернутися до офіційної статистики, то за обсягом виробництва черешні Україна є другою державою в світі. Але за технологіями захисту черешні, наприклад, від комах, ми далеко в хвості. У промисловому виробництві вони не застосовуються, тільки на експериментальних ділянках», — зазначив голова Української асоціації аграрного експорту.

За його переконаннями, однією з найважливіших цілей асоціації є необхідність познайомити українського професійного виробника з сучасними технологіями та показати, як можна вирощувати великі обсяги якісного й безпечного продукту.