Сільське господарство – єдина галузь економіки, показники якої не погіршилися

0

У І кварталі 2020 року погіршилися показники діяльності практично всіх галузей економіки, окрім сільського господарства (останнє здебільшого через вичерпання статистичного ефекту, пов’язаного зі зміщенням термінів збору врожаю попереднього кварталу).

Про це повідомляють аналітики НБУ, пише agropolit.com.

Найбільший негативний вплив спостерігався у сфері транспорту та більшості секторів послуг. Валова додана вартість у сфері розміщення та громадського харчування знизилася на 8,8% р/р, інших послуг – на 13% р/р, транспорті – 8,6% р/р.

Скорочення транзиту газу було додатковим негативним чинником для показників транспорту, додають експерти.

У зв’язку зі складною ситуацією в бюджетному секторі знижувалася валова додана вартість у тих видах діяльності, що фінансуються переважно з бюджету: освіті, охороні здоров’я, державному управлінні й обороні.

Значно знизилася валова додана вартість у будівництві й у промисловості, зокрема через теплу погоду, що позначилося на показниках енергетики.

Як стверджують аналітики Нацбанку, валова додана вартість сектору фінансової та страхової діяльності знижувалася через зменшення доходів банків та зростання витрат. Водночас зростала торгівля, а також сфера інформації та телекомунікацій через збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету, у тому числі через перехід на дистанційну форму роботи.