Вартість фруктів і ягід на ринку України значно зросла

0

Ціни на фрукти та ягоди на ринку України знаходяться на історично високих рівнях.

Про це повідомляють аналітики EastFruit, пише agroportal.ua.

Станом на початок червня найбільше зросли гуртові ціни на суницю садову (полуницю) — у середньому в 2,6 рази. Як вважають фахівці Української плодоовочевої асоціації (УПОА), головного причиною цього став вплив несприятливих погодних умов на врожай ягоди. Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, чого раніше ніколи не було в історії, знищили значну частину врожаю. Тож пропозиція суниці різко знизилася по відношенню до торішнього показника, а ціни, відповідно, залишаються високими. Також ситуація ускладнюється прохолодною й похмурою погодою в більшості виробничих регіонів, що відтягує сезон дозрівання ягоди.

«Зниження врожаю суниці садової та високий рівень цін можуть мати негативний вплив на перспективи експорту цієї ягоди в замороженому вигляді. Найімовірніше, пропозиція сировини для заморозки в цьому році знизиться. Крім того, за нашими даними, «заморозчики» будуть дуже обережно підходити до ціноутворення на свіжу суницю садову, оскільки на ринку й зараз достатньо пропозицій продукції врожаю 2019 року, а Єгипет і Марокко й нині продають залишки замороженої ягоди за низькими цінами», — зазначила директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Крім того, подорожчали черешня і яблуко. Основна частина врожаю черешні загинула внаслідок заморозків, що і є головною причиною високих цін на неї . Цих фруктів занадто мало, тому купити черешню гуртом не так просто. Негативний вплив на врожай і його якість надають рясні опади, що пройшли в більшості регіонів країни протягом останніх двох тижнів.

Ціни ж на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження виробництва у 2019 році. Запаси яблука в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко. Відповідно, ціни на нього високі. Адже проблема з урожаєм черешні, ягід та інших ранніх фруктів, що сприяє гарному попиту на яблуко, є не тільки в Україні, а й у більшості країн Європи.

Вартість груші за рік зросла на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу.

Серед імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани, які за рік в середньому подорожчали на 2-4% в гуртовій торгівлі. Це робить банан найдоступнішим фруктом (після яблука). Ціни на лимон зараз у середньому на 25% вищі, ніж роком раніше, на апельсин — на 40%. Так як попит на ці фрукти різко виріс в розпал пандемії коронакризи, ціни на них залишаються досить високими.

За прогнозами експертів, найближчим часом на ринку України збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії. Сади абрикоса в Україні також сильно постраждали від заморозків, тож урожай власних кісточкових фруктів буде вкрай низьким, через що очікувати низьких цін на абрикос в цьому сезоні не доводиться.

Уже зараз на ринку починає з’являтися перша жимолость. Алеціни на неї поки що остаточно не сформувалися, оскільки обсяги пропозиції залишаються дуже невеликими.

Також через тиждень на ринок повинні почати надходити перші партії ранньої лохини з південних регіонів України. За словами фермерів, ця ягода також постраждала від заморозків. Однак, за оцінками УПОА, вступ у плодоношення великих площ лохини в цьому році має компенсувати фактор зниження врожайності. Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости. Відповідно, лохина може стати єдиною ягодою, ціни на яку в цьому сезоні будуть нижчі, ніж роком раніше.