Через пандемію коронавірусу вимоги системи НАССP стали більш жорсткими: щодня до підприємств харчової промисловості з’являються нові вимоги з боку Держпродспоживслужби, МОЗ України, у закладах громадського харчування передбачено термометрію працівників, установку дезінфікуючих засобів.
Про це розказав голова Асоціації з інтеграції НАССP Владислав Веремеєнко, пише agropolit.com.
«У кого система НАССP була впроваджена, її потрібно верифікувати у відповідності з новим ризиком. Адже система передбачає аналіз ризиків та небезпечних факторів, яким і є новий вірус», — пояснив експерт.
У першу чергу, у закладах громадського харчування потрібно проводити термометрію персоналу. Раніше передбачалася реєстрація в журналі здоров’я, а відтепер перед початком роботи кожному працівникові потрібно поміряти температуру тіла. Якщо це електронний термометр, повинна бути продумана процедура його дезінфекції. При температурі вищій ніж 37,2 градуса Цельсія людина не може бути допущена до роботи. Вона повинна бути на самоізоляції.
У зоні обслуговування клієнтів повинні розміщуватися станції з дезінфікуючими засобами, хоча раніше вони взагалі не вимагалися в обов’язковому порядку. Також не допускається використання паперового меню – воно повинно бути організоване в безконтактному вигляді або розміщене під склом.
“Контроль за виконанням протиепідемічних заходів покладено на Держпродспоживслужбу. Проте чи вистачить перевіряючих — питання. Це виклик для всіх. Зараз працівники Держпродспоживслужби передусім зосереджені на контролі продовольчих ринків, проте якщо будуть скарги, то зможуть перевірити й ресторани” — зазначив Владислав Веремеєнко.