Як ЄС намагається пом’якшити вплив кризи на агропродовольчий ринок?

0

Попри прогнози росту ВВП на 6,1% до 2021 року (за даними Єврокомісії),  на економіку ЄС чекає значна ремісія. Наслідком стане зменшення доходу для домогосподарств та зниження купівельної спроможності.

Про це повідомив старший політичний радник Covington and Burling LLP Атлі Станнард під час вебінару «Логістичні обмеження в країнах ЄС під час карантину», пише agroportal.ua.

Відповідно до його слів, також очікується негативний вплив на загальний імпорт та експорт ЄС, які, за прогнозами Єврокомісії, у 2020 році знизяться на 8,8% та 9,2% відповідно.

«Попри постійний політичний тиск з боку внутрішніх виробників, які вимагають захистити внутрішній ринок агропродовольства, сталі тощо, Єврокомісія вживає низку заходів, щоб запобігти негативним наслідкам для міжнародної торгівлі», — сказав Атлі Станнард.

Незважаючи на закриті зовнішні кордони ЄС, українським експортерам треба звернути увагу на таку інформацію:

  • на рівні ЄС немає жодних обмежень імпорту товарів (обмеження стосуються лише експорту певних товарів медичного призначення з ЄС);
  • обмеження для водіїв вантажного транспорту, які доставляють товари до ЄС, відсутні;
  • після 15 червня розглядатиметься ймовірне часткове відкриття кордонів для в’їзду негромадян ЄС.

Для спрощення торгових процедур для зовнішніх постачальників запроваджено такі заходи:

  1. Прийом електронних копій чи фотокопій сертифікатів походження.
  2. Гнучкість в умовах оплати товарів.
  3. Дозвіл представлення товарів на митниці в «спеціально визначених місцях».
  4. Альтернативні способи пломбування товарів та багато іншого.

Аби полегшити рух усередині кордонів ЄС, було створено спеціальні «зелені коридори» для вантажного транспорту — пріоритетні полоси руху, на які не мають розповсюджуватися обмеження (обмеження денного руху чи руху вихідного дня та інші). Рекомендований час проходження митниці – 15 хвилин.