Причини зростання ціни на українську сою

0

З початку року переробники підняли ціни на сою, яка з доставкою на завод подорожчала з 10000 грн/т (425 $/т) у січні до 12600 грн/т (470 $/т) у травні. Таке зростання вартості сталося на тлі обмеженого обсягу пропозицій та підвищення цін експортерами в порту з 350 до 355-370 $/т.

Про це повідомляє електронна зернова біржа graintrade.

Протягом лютого-квітня 2020 року Україна експортувала 400 тис тонн сої, що на 32% менше в порівнянні з аналогічним минулорічним показником.

Основними покупцями української сої у 2020 році є Туреччина – 3,6%, Білорусь – 20,5%, Греція – 9%. При цьому, у 1 кварталі цього року Туреччина скоротила імпорт сої (проти показника минулого року) на 54%, Білорусь – на 5%, а Греція навпаки збільшила на 23%.

“Експортери завершують програми поставок сої без гмо до Білорусі та гмо-сої до Туреччини, оскільки ринок заповнила дешева південноамериканська соя та соєвий шрот з високим вмістом протеїну.

Українські переробники перестали купувати сою без гмо, оскільки рентабельність переробки та експорту шроту до Польщі поступово знижується. Завдяки високим закупівельним цінам переробники залучили достатні запаси сої, але отримали проблеми з реалізацією дорогого шроту” – йдеться в повідомленні зернової біржі.

Крім того, у 1 кварталі 2020 року Україна експортувала 120,14 тис тонн соєвої олії, з яких 44,72% до Китаю та 36,68% – до Польщі.

Також зазначають, що невдовзі набере чинності підписаний президентом законопроєкт № 1210, який скасує «соєво-ріпакові обмеження», адже терміни його ветування вийшли.

На розгляд парламенту поданий ще один законопроєкт № 2446 про скасування соєвих поправок, який рекомендований до прийняття у першому читанні Аграрним комітетом ВР.

“Ці закони дозволять аграріям вільно продавати свою продукцію, оскільки норми відшкодування ПДВ при експорті сої поширюватимуться на всіх учасників ринку” – підсумували в GrainTrade.